Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj roka berbe na kakvoću ploda jabuke (Malus x domstica Borkh.)

Ana Kovač ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Martina Skenderović Babojelić
Sandra Voća
Ana- Marija Jagatić
Tatjana Klepo


Puni tekst: hrvatski pdf 270 Kb

str. 211-218

preuzimanja: 1.066

citiraj


Sažetak

Istraživani su optimalni rokovi berbe za sorte Cripps Pink, Granny Smith i Fuji tijekom dvije godine u ekološkim uvjetima ušća rijeke Neretve. Plodovi su ubrani u nasadu jabuka u tri roka berbe, u vegetacijskoj godini 2006. i 2007., s razmakom od sedam dana između rokova. Pomoću standardnih metoda za određivanje optimalnog roka berbe jabuka u laboratoriju su provedene sljedeće analize: određivanje mase plodova, tvrdoće, topljive suhe tvari, ukupnih kiselina, proveden je škrobni test i utvrđen indeks dozrelosti.
Analizom dobivenih rezultata te usporedbom rezultata s relevantnom znanstvenom literaturom za istraživano područje utvrđeni su optimalni rokovi berbe za pojedine sorte. Za sortu Cripps Pink optimalni rok berbe bio je treći, (214 dana od pune cvatnje do
berbe), za sortu Granny Smith razdoblje oko drugog roka (201 dan od pune cvatnje do berbe), te za sortu Fuji drugi rok berbe (201 dan od pune cvatnje do berbe).

Ključne riječi

jabuka; (Malus x domestica Borkh.); plod; optimalni rok berbe; analiza

Hrčak ID:

36220

URI

https://hrcak.srce.hr/36220

Datum izdavanja:

28.2.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.010 *