Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Dijetoterapija dispepsije, ulkusne bolesti i gastroezofagealne refluksne bolesti

Eva Pavić
Irena Martinis
Irena Oreč
Marko Banić


Puni tekst: hrvatski pdf 198 Kb

str. 123-132

preuzimanja: 7.000

citiraj


Sažetak

Kronične nezarazne bolesti povezane s načinom života sve su učestalije. U svakoj zemlji, ovisno o stupnju razvoja, kronične bolesti poput dispepsije, ulkusne bolesti i GERB-a imaju ubrzan porast ili su već na visokoj razini. Debljina, nepravilna prehrana, nedostatak tjelesne aktivnosti, pušenje i alkohol čimbenici su rizika za nastanak bolesti gastrointestinalnog sustava. Upravo zbog toga uz terapiju medikamentima, bolesnicima s ulkusom preporučuje se promjena životnih navika te izbjegavanje hrane koja uzrokuje smetnje. Populacijske studije pokazuju da prehrana znatno utječe na tijek bolesti. Poznato je da namirnice i pića poput kave, alkoholnih pića, gaziranih pića, slastica i oštrih začina mogu pogoršati simptome bolesti. S druge strane, prehrana bogata voćem, povrćem, probioticima te lako probavljivim namirnicama može poboljšati kvalitetu života i nadopuniti medikamentno liječenje.

Ključne riječi

prehrana; peptički ulkus; GERB; dispepsija; faktori rizika

Hrčak ID:

38043

URI

https://hrcak.srce.hr/38043

Datum izdavanja:

25.1.2008.

Posjeta: 8.937 *