Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

ZAŠTITA BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI KULTIVIRANIH VRSTA POVRĆA U HRVATSKOJ

Zdravko Matotan orcid id orcid.org/0000-0002-9629-372X ; PODRAVKA d.d. 32, Ante Starčevića, Koprivnica, Croatia
Vesna Samobor ; College of Agriculture at Križevci, Križevci, Croatia
Renata Erhatić ; College of Agriculture at Križevci, Križevci, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 574 Kb

str. 527-542

preuzimanja: 941

citiraj


Sažetak

Zahvaljujući različitosti klimatskih i zemljišnih uvjeta te dugoj tradiciji uzgoja u Hrvatskoj je stvoren velik broj iznimno vrijednih eko populacija i domaćih sorti povrća. Razvojem tehnologija proizvodnje, uvođenjem hibridnog sjemena introduciranih stranih sorti u proizvodnju te postupnim gašenjem organizirane domaće proizvodnje sjemena povrća značajan dio hrvatskog genfonda povrća je trajno izgubljen, a velikom dijelu to prijeti.
U svrhu zaštite biljnih genetskih resursa povrtnih kultura i očuvanja biološke raznolikosti tijekom protekle tri godine sakupljano je sjeme i sadni materijal od trajnog nestajanja najugroženijih hrvatskih domaćih sorti i populacija povrća. Taj će materijal nakon valorizacije na kolekcijskom polju Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima biti pripremljen za dugoročno čuvanje u Nacionalnoj banci biljnih gena.
Tijekom proljeća 2007. godine na području Koprivničko – križevačke županije u svim osnovnim i srednjim školama pokrenut je pilot projekt prikupljanja sjemena i sadnog materijala domaćih lokalnih populacija povrća u koji je bio uključen velik broj školske djece. Tijekom dvotjednog prikupljanja ukupno je sakupljeno 9.536 uzoraka sjemena i sadnog materijala iz svih dijelova županije. Valorizacija prikupljenog materijala je u tijeku nakon čega će najvrjedniji biti regeneriran i pripremljen za dugoročno čuvanje.
U drugom projektu s područja istočno-jadranske obale prikupljena su 94 uzorka sjemena populacija raštike (Brassica oleracea var. acephala) koji su posijani u kolekcijskom polju Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu. Nakon opisa, karakterizacije, valorizacije i regeneracije dobiveno će se sjeme pripremiti za trajno čuvanje.
Zaštita lokalnih populacija povrća značajan je proces očuvanja biološke raznolikosti i osnova za stvaranje genetskog materijala pogodnog za razvoj ekološke poljoprivrede.

Ključne riječi

povrće; stare sorte; eko populacije; zaštita

Hrčak ID:

38044

URI

https://hrcak.srce.hr/38044

Datum izdavanja:

12.1.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.048 *