Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Čimbenici koji utječu na zdravstvenu ispravnost i kakvoću mesa divljači

Beáta Koréneková ; Department of Food Hygiene and Technology, University of Veterinary Medicine, Komenského 73, Košice, the Slovak Republic
Marián Korének ; Department of Chemistry, Biochemistry and Physics, University of Veterinary Medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, Slovak Republik


Puni tekst: hrvatski pdf 322 Kb

str. 365-368

preuzimanja: 1.112

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 338 Kb

str. 389-393

preuzimanja: 922

citiraj


Sažetak

U radu su opisani različiti čimbenici (okoliš, mikrobna kontaminacija, postupanje s divljači, posmrtne promjene na mesu divljači) koji utječu na zdravstvenu ispravnost i kakvoću mesa uzgajane i izlovljene divljači. Naglasak je na ostacima onečišćivača: rizičnim kemijskim elementima (Cd, Pb, Hg), mikotoksinima (aflatoksin, okratoksin, trihotecen), ostacima veterinarskih lijekova (sulfonamid, amprolij, klopidol) i biogenim aminima u mesu divljači, tj. njihovom štetnom utjecaju na ljudsko zdravlje.

Ključne riječi

zdravstvena ispravnost, kvaliteta, meso divljači

Hrčak ID:

40848

URI

https://hrcak.srce.hr/40848

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski

Posjeta: 2.829 *