Pregledni rad
Čimbenici koji utječu na zdravstvenu ispravnost i kakvoću mesa divljači
Beáta Koréneková
; Department of Food Hygiene and Technology, University of Veterinary Medicine, Komenského 73, Košice, the Slovak Republic
Marián Korének
; Department of Chemistry, Biochemistry and Physics, University of Veterinary Medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, Slovak Republik
Sažetak
U radu su opisani različiti čimbenici (okoliš, mikrobna kontaminacija, postupanje s divljači, posmrtne promjene na mesu divljači) koji utječu na zdravstvenu ispravnost i kakvoću mesa uzgajane i izlovljene divljači. Naglasak je na ostacima onečišćivača: rizičnim kemijskim elementima (Cd, Pb, Hg), mikotoksinima (aflatoksin, okratoksin, trihotecen), ostacima veterinarskih lijekova (sulfonamid, amprolij, klopidol) i biogenim aminima u mesu divljači, tj. njihovom štetnom utjecaju na ljudsko zdravlje.
Ključne riječi
zdravstvena ispravnost; kvaliteta; meso divljači
Hrčak ID:
40848
URI
Datum izdavanja:
1.11.2008.
Posjeta: 4.224 *