Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

SENJSKA PLEMIĆKA OBITELJ BLASIOLIS-BLAŽIOLOVIĆ I NJIHOVI GRBOVI

ENVER LJUBOVIĆ


Puni tekst: hrvatski pdf 734 Kb

str. 299-305

preuzimanja: 750

citiraj


Sažetak

Autor u radu opisuje poznatu senjsku plemićku obitelj Blažiolović (Blasiolis), talijanskog podrijetla, koja je rano pohrvaćena, a čiji su članovi zauzimali visoke crkvene i vojničke položaje u gradu Senju. Iz ove je obitelji bio i Jakov Blažiolovići, senjski biskup i glagoljaš, prevoditelj knjige La confessione generale, franjevca trećoredca Michaela de Carcana iz Milana. Knjiga je tiskana glagoljicom u Senju 1496. pod naslovom Spovid općena.
Obitelj je u gradu imala četiri kamena reljefna grba: na nadgrobnom spomeniku Matije Blažiolovića iz 1564. koji je pokopan u crkvi sv.Franje, kameni obiteljski grb na grlu cisterne, obiteljski kameni grb koji se danas nalazi u ulici Ive Vlatkovića te reljefni kameni grb biskupa Jakova Blažiolovića koji se danas nalazi iznad ulaza u Sakralnu baštinu.
Nekoliko članova ove obitelji sudjelovalo je u poslanstvima utjecajnih Senjana na dvoru u Beču. Zasigurno je obitelj talijanskog podrijetla, a prvi se put spominje u jednom dokumentu iz 1503., u kojem Antun Blažiolović moli ugarsko-hrvatskog kralja Vladislava da potvrdi gradu Senju sve povlastice koje je prije potvrdio kralj Matijaš Korvin. Neki članovi ove obitelji popisani su u prvom (1540.). i drugom (1551.) popisu senjske plaćene vojne posade, a Gašpar Blažiolović nalazi se na popisu vojne posade Otočac iz 1551. godine. Kao važna i utjecajna plemićka obitelj ostavila je dubok trag u povijesti i kulturi ovoga uskočkog grada.

Ključne riječi

plemićka obitelj, Blažiolović, grbovi

Hrčak ID:

42873

URI

https://hrcak.srce.hr/42873

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.224 *