Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

KAZNENO PRAVO SENJSKOG STATUTA IZ GODINE 1388.

ĐORĐE MILOVIĆ


Puni tekst: hrvatski pdf 416 Kb

str. 197-243

preuzimanja: 653

citiraj


Sažetak

Senjski statut iz 1388. godine sadrži propise nastajale u vremenskom razmaku od 1388. pa negdje do početka 15. stoljeća. Postoji latinski i hrvatski tekst ovoga Statuta s neznatnim razlikama u ponekim detaljima. Statut sadrži dosta propisa koji se odnose na kaznenopravnu materiju.
Ovaj Statut nije poznavao diobu vinosti na dolus i culpa. Ne govori se o kažnjavanju pomagača i poticatelja ni o nužnoj obrani ili bilo kakvim drugim temeljima isključenja protupravnosti. Nije poznat institut pokušaja, a i doraslost se nigdje ne spominje. U ovom statutu kazneno pravo nema posebnog sustava, pa se čak ne odvajaju kaznenomaterijalne od kaznenoprocesualnih odredbi. Statut poznaje 50 kaznenih djela, koja smo u ovom radu svrstali na delikte: protiv života i tijela, protiv imovine, protiv opće sigurnosti, protiv pravne, osobne i imovinske sigurnosti građana, protiv općeg zdravlja, protiv časti, ugleda i javnog morala, protiv nesavjesnog postupanja krčmara, mesara i trgovaca te ostala kaznena djela.
Statut je poznavao i propisivao sljedeće vrste kazni: smrtnu kaznu (samo u jednom slučaju), tjelesne kazne (gubitak uha, gubitak jednog uda, vješanje o gredi i šibanje) te novčane kazne (u raznim iznosima i za najveći broj delikata). Katkada se za pojedini delikt određuju i po dvije vrste kazni koje se izriču kumulativno. U ovome radu govori se posebno o svakom od tih 50 postojećih kaznenih djela.

Ključne riječi

Senj, Senjski statut, godina 1388., kazneno pravo

Hrčak ID:

42882

URI

https://hrcak.srce.hr/42882

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 1.254 *