Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

CCP (Critical Control Point) u postupku implementacije HACCP-a (Hazard Analysis and Critical Control Point) u hotelsko-ugostiteljskim objektima RH

Mirko Bošnjak


Puni tekst: hrvatski doc 256 Kb

str. 163-181

preuzimanja: 3.128

citiraj

Puni tekst: engleski doc 237 Kb

str. 163-181

preuzimanja: 901

citiraj


Sažetak

U našim elektronskim medijima u najgledanijim terminima često vidimo marketing poruke pojedinih trgovačkih lanaca sa tekstom „proizvedeno po HACCP normama“!
Dakle trgovački lanac svojim kupcima šalje poruku:“ proizvod koji je na ponudi proizveden je pod nadzorom najkvalitetnijeg sustava za nadziranje rizika u postupku proizvodnje hrane u svijetu“. Hoćemo li uskoro na svakom ugostiteljskom objektu ili kiosku za prodaju pekarskih proizvoda ugledati naljepnicu „proizvedeno prema HACCP normama“?
Što uopće podrazumijeva ovakva vrsta reklamiranja?
Koliko je točno ono što sama poruka treba predstavljati po svojoj definiciji i dali je HACCP uopće tako zamišljen, samo su neka od pitanja, na koja treba skrenuti pozornost.

Trgovački lanac koji ima sredstva za skupe reklame možda nije uistinu napravio pomake u sustavu proizvodnje, distribucije, skladištenja i prodaje artikala koje kroz HACCP želi promovirati? Tko je u RH ovlašten kontrolirati, radili se možda stvarno prema HACCP standardima ,ili se naprosto kupca dezinformira i dovodi u zabludu?

Ključne riječi

HACCP (analiza i kontrola kritičnih točaka u poslovanju); TQM (Potpuno upravljanje kvalitetom); samokontrola; kvaliteta; identifikacija sa procesom

Hrčak ID:

43448

URI

https://hrcak.srce.hr/43448

Datum izdavanja:

18.5.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.559 *