Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Ispitivanje različitih organskih supstrata i razvoj prikladne jeftine fermentacijske podloge u proizvodnji α-amilaze s pomoću Bacillus subtilis

Sadin Özdemir ; Molecular Biology and Genetics Section, Science Faculty, Dicle University, TR-21280 Diyarbakir, Turkey
Kemal Güven ; Molecular Biology and Genetics Section, Science Faculty, Dicle University, TR-21280 Diyarbakir, Turkey
Zübeyde Baysal ; Chemistry Department, Science Faculty, Dicle University, TR-21280 Diyarbakir, Turkey
Fikret Uyar ; Molecular Biology and Genetics Section, Science Faculty, Dicle University, TR-21280 Diyarbakir, Turkey


Puni tekst: engleski pdf 140 Kb

str. 364-369

preuzimanja: 961

citiraj


Sažetak

U radu je ispitana proizvodnja ekstracelularne amilaze fermentacijom na čvrstoj podlozi s pomoću Bacillus subtilis. Optimirani su različiti parametri za maksimalnu proizvodnju amilaze. Ispitani su razni čvrsti supstrati, kao što su kora banane, lubenice i dinje; mekinje leće i pšenice te kukuruzna uljna pogača; zatim vrijeme inkubacije (24-144 h), veličina čestica (500-2500 μm), početna vlažnost supstrata (40-70 %, V/m) i veličina inokuluma (10-60 %, V/m). Maksimalna proizvodnja amilaze (4857 U/mg) postignuta je dodatkom škroba (masenog udjela 1 %, veličine čestica 1500 μm) podlozi od kore banane, fermentirane tijekom 72 h na 37 °C, pri veličini inokuluma od 30 % te početnoj vlažnosti od 60 % .

Ključne riječi

Bacillus subtilis; α-amilaza; kora banane; fermentacija na čvrstoj podlozi

Hrčak ID:

43894

URI

https://hrcak.srce.hr/43894

Datum izdavanja:

27.11.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.021 *