Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Matematička intuicija i intuicija u nastavi matematike

Vladimir Kadum


Puni tekst: hrvatski pdf 85 Kb

str. 83-93

preuzimanja: 1.525

citiraj


Sažetak

Autor u radu ističe da svaka znanstvena i filozofska spoznaja počinje intuicijom, kao sposobnošću ljudskoga uma da neposredno naslućuje, otkriva i spoznaje skrivene istine materijalne i duhovne stvarnosti i da je, u sprezi s maštom, stalni pratilac logike i filozofije spoznaje.
Postanak i razvoj matematičkih pojmova i teorija pokazuje da matematička intuicija na prirodan i pravovremeni način otvara strogo logičke putove matematiče istine, koja se, na tim putovima, podvrgava logičkoj analizi.
Matematika se, na svim svojim razinama, mora predstaviti kao sredstvo, ali i kao model egzaktnog, racionalnog i apstraktnog rasuđivanja, veoma značajnog za didaktičko–metodičko i gnoseološko stajalište, za svako teorijsko i praktično djelovanje.
Nastava matematike u opisivanju matematičkih pojmova i iskaza, kao i njihovoj praktičnoj primjeni, prilazi intuitivno, otkrivajući njihove empirijsko–intuitivne korijene, uvažavajući njihovu genezu i evoluciju, kako bi njihova spoznaja bila što dublja i usvajanje što učinkovitije.

Ključne riječi

Didaktika, filozofija, intuicija, matematika, mašta, metodika, nastava, pojam, rasuđivanje, spoznaja, teorija

Hrčak ID:

4366

URI

https://hrcak.srce.hr/4366

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.029 *