Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Učinak zamjene životinjskih bjelančevina u hrani sjemenkama lupine na produktivnost kokoši nesilica

Ewa Straková
Vlasta Šerman
Pavel Suchý
Vladimir Večerek
Nora Mas


Puni tekst: hrvatski pdf 115 Kb

str. 81-86

preuzimanja: 987

citiraj


Sažetak

Cilj je ovog rada istražiti učinak zamjene životinjskih bjelančevina (mesnokoštano brašno) biljnim bjelančevinama (obrađene sjemenke lupine) na produktivnost i zdravlje kokoši nesilica. Pokus je proveden na konzumnim nesilicama hibrida Isa Brown u dobi od 22. do 58. tjedna. Korištena lupina sorte JUNO nije negativno utjecala na produkciju jaja i kvalitetu ljuske jaja. Međutim, značajno povećnje (P ≤ 0,01) zabilježeno je kod slijedećih parametara; prosječne mase proizvedenih jaja (od 60,03 g na 61,66 g), mase ljuske jaja (s 7,17 g na 7,78 g) i mase bjelanjka (od 36,33 g na 37,31 g). Premda učinak lupine na masu žumanjka nije bio utvrđen, dokazano je (P ≤ 0,01) poboljšanje njegove boje. Pozitivnim rezultatom zamjene mesnokoštanog brašna lupinom možemo smatrati i značajno (P ≤ 0,05) smanjenje sadržaja kolesterola u žumanjku jajeta (za 15,86 g.kg-1).

Ključne riječi

hranidba; kokoši; lupina; nesivost; kakvoća jaja

Hrčak ID:

4495

URI

https://hrcak.srce.hr/4495

Datum izdavanja:

1.6.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.713 *