Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Metode za izravnu identifikaciju bakterija mliječne kiseline u mliječnim proizvodima

Tomislav Pogačić ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Nikolina Kelava ; Zavod za specijalno stočarstvo, Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Šimun Zamberlin ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Iva Dolenčić-Špehar ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Dubravka Samaržija ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 129 Kb

str. 3-10

preuzimanja: 1.842

citiraj


Sažetak

Molekularne metode za izravnu identifikaciju koriste se u mikrobiologiji hrane desetak godina. Većinom se temelje na amplifikaciji ukupne bakterijske DNA izolirane neposredno iz uzorka, a cilj je amplifikacije određeni gen ili varijabilna regija toga gena. Takvi su molekularni pristupi primijenjeni u mnogim studijama identifikacije prirodne populacije bakterija mliječne kisline u mliječnim proizvodima. Također je poznato da autohtona mikrobna populacija bitno pridonosi specifičnostima okusa i mirisa tradicionalnih sireva. Međutim, ne postoji molekularna metoda koja omogućava potpun kvalitativan i kvantitativan uvid u mikrobnu populaciju bilo kojega ekosustava. Zato je potrebno primijeniti kombinirane molekularne pristupe da bi se dobio objektivniji rezultat. Svrha je ovoga rada prikazati najčešće primjenjivane molekularne metode za izravnu identifikaciju bakterija mliječne kiseline u mliječnim proizvodima.

Ključne riječi

izravna identifikacija; molekularne metode; bakterije mliječne kiseline; mliječni proizvodi

Hrčak ID:

48429

URI

https://hrcak.srce.hr/48429

Datum izdavanja:

5.3.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.746 *