Izvorni znanstveni članak
Morfološke i strukturne značajke biofilmova na bazi zeina s dodatkom ksantanske gume
Crislene Barbosa de Almeida
; Department of Food Engineering and Technology, UNESP, São Paulo State University, R. Cristóvão Colombo 2265, CEP 15054-000, São José do Rio Preto, Brazil
Kelly Tafari Catelam
; Physics Department, UNESP, São Paulo State University, R. Cristóvão Colombo 2265, CEP 15054-000, São José do Rio Preto, Brazil
Marinônio Lopes Cornélio
; Physics Department, UNESP, São Paulo State University, R. Cristóvão Colombo 2265, CEP 15054-000, São José do Rio Preto, Brazil
José Francisco Lopes Filho
; Department of Food Engineering and Technology, UNESP, São Paulo State University, R. Cristóvão Colombo 2265, CEP 15054-000, São José do Rio Preto, Brazil
Sažetak
U ovom su radu ispitane morfološke i strukturne značajke biofilmova na bazi zeina. U formulaciju je umjesto sorbitana dodana ksantanska guma koncentracije od 0,01 do 0,04 %, kako bi se ispitao utjecaj ksantana na disperziju lipida u biofilmu. Pretražnom elektronskom mikroskopijom prikazan je dobar raspored lipida na površini kontrolnog uzorka biofilma (s 0 % ksantana), a optičkim je mikroskopom utvrđeno da su lipidni globuli veći i raspršeniji u matriksu kontrolnog uzorka nego u ostalim uzorcima. Fourierova transformirana infracrvena spektroskopija pokazala je da koncentracija ksantana bitno utječe na C=O vezu amidne skupine I i na funkcionalnu N-H skupinu amida II u zeinu. Također su utvrđene slabe interakcije amida I i II s karboksilnim kiselinama i alifatskim skupinama. UV/VIS analizom i mjerenjem transparentnosti filmova ustanovljeno je da dodatak ksantana matriksu znatno smanjuje transparentnost filma. Zaključeno je da dodatak ksantanske gume poboljšava disperziju lipida u matriksu i homogenost, a smanjuje transparentnost filmova.
Ključne riječi
biofilmovi na bazi zeina; ksantanska guma; morfološka i strukturna svojstva
Hrčak ID:
48431
URI
Datum izdavanja:
5.3.2010.
Posjeta: 2.286 *