Izvorni znanstveni članak
Matematički model prijenosa plinova nakon pakiranja plodova u modificiranoj atmosferi
Li Li
; Key Laboratory of Food Nutrition and Safety, Tianjin University of Science and Technology, Tianjin 300457, PR China
Xi-Hong Li
; Key Laboratory of Food Nutrition and Safety, Tianjin University of Science and Technology, Tianjin 300457, PR China
Zhao-Jun Ban
; Jinan Fruit Research Institute, All China Federation of Supply and Marketing Cooperatives, Shandong 250014, PR China
Sažetak
Predložen je matematički model izmjene kisika, ugljičnog dioksida i vodene pare u neperforiranim i mikroperforiranim folijama za pakiranje u modificiranoj atmosferi. Mjerena je brzina prijenosa u filmovima debljine 0,03 i 0,05 mm, promjera rupica 0,5 i 2 mm, pri temperaturama od 0, 10 i 20 °C. Pri višoj temperaturi i većem promjeru rupica povećala se brzina prijenosa kisika, ugljičnog dioksida i vodene pare. U debljim se filmovima smanjila brzina prijenosa plinova. Validacijom se predloženog modela utvrdilo da je dobar za procjenu koncentracije plinova i gubitka mase ploda rajčice (Lycopersicon esculentum) pakirane u modificiranoj atmosferi.
Ključne riječi
pakiranje u modificiranoj atmosferi; matematički model; prijenos plinova; trajnost plodova
Hrčak ID:
48444
URI
Datum izdavanja:
5.3.2010.
Posjeta: 2.296 *