Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

OSTVARIVANJE SUŠTINSKIH PROMJENA U ODGOJNOJ PRAKSI POSREDSTVOM AKCIJSKIH ISTRAŽIVANJA

Branko Bognar orcid id orcid.org/0000-0002-8037-6555 ; Filozofski fakultet u Osijeku



Sažetak

Tradicionalni pristupi stručnom usavršavanju polaze od pretpostavke
da je za ostvarivanje promjena dovoljno informirati praktičare o novim mogućnostima koje su vrlo često osmišljene i ispitane izvan njihova profesionalnog konteksta. Za razliku od toga akcijska istraživanja podrazumijevaju aktivnu ulogu praktičara u svim etapama ostvarivanja promjena polazeći od sljedećih pretpostavki:
1. Odgoj je kompleksna djelatnost za koju je vrlo rijetko moguće unaprijed predvidjeti i propisati odgovarajuća rješenja.
2. Za ostvarivanje suštinskih promjena presudno je povoljno društveno ozračje i potpora praktičarima – agentima promjena.
3. Učenje se ostvaruje putem djelovanje i (samo)kritičke rasprave praktičara u okviru zajednica prakse ili zajednica učenja o rezultatima vlastitog djelovanja.
4. Za evaluaciju i prezentaciju vlastitog djelovanja odgovorni su prije svega praktičari.
U akcijskim istraživanjima učitelji problematiziraju uvjete svoga odgojnog djelovanja nastojeći osmisliti, primijeniti i istražiti prikladna rješenja koja su u velikoj mjeri rezultat njihove inovativnosti. Upravo takva, stvaralačka rješenja učitelja, predstavljaju vrlo često najprimjerenije odgovore za probleme s kojima se učitelji u praksi suočavaju.

Ključne riječi

akcijsko istraživanje; mreža zajednica učenja; pedagoške promjene; zajednica učenja

Hrčak ID:

48453

URI

https://hrcak.srce.hr/48453

Datum izdavanja:

22.12.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.384 *