Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Pravo na pristup pravosuđu u pitanjima okoliša

Daniela Gračan
Sonja Vizjak


Puni tekst: hrvatski pdf 201 Kb

str. 175-189

preuzimanja: 1.189

citiraj


Sažetak

Jedan od strateških ciljeva Republike Hrvatske u narednom periodu jeste pristupanje Europskoj uniji. Radi ostvarenja navedenog cilja RH je u listopadu 2001.g. potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te potpisivanjem istoga preuzela obvezu razvijanja suradnje sa državama članicama Europske unije, u borbi protiv uništavanja okoliša radi promicanja održivosti okoliša (čl.103 Sporazuma).
Prihvaćanjem Sporazuma započeo je postupak prilagodbe hrvatskog zakonodavstva pravnoj stečevini Europske Unije a time i implementacije mnogih akata Europske unije u njezino zakonodavstvo.
Na području zaštite okoliša mjerodavna tijela Europske unije donijela su veći broj uredbi, direktiva i odluka kojima je odredila ciljeve koje treba postići u daljnjoj zaštiti istoga, a koje RH u svome daljnjem približavanju Europskoj uniji mora implementirati u svoje zakonodavstvo. Jedno od najvažnijih pitanja zaštite okoliša svakako je pravo na pristup pravosuđu u pitanjima okoliša svih zainteresiranih osoba.
U ovome radu autori će obraditi pravo na pristup pravosuđu u pitanjima zaštite okoliša, njegova obilježja, sličnosti i različitosti normiranja sa aspekta Konvencije o pristupu informacijama, sudjelovanju javnosti u odlučivanju i pristupu pravosuđu u pitanjima okoliša, akata Europske Unije i hrvatskog pravnog poretka.

Ključne riječi

pristup pravosuđu; javnost; informacije; Arhuška konvencija; politika okoliša Europske Unije

Hrčak ID:

50365

URI

https://hrcak.srce.hr/50365

Datum izdavanja:

2.4.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.147 *