Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

KEMIJSKI SASTAV KONJSKOG MESA

Vesna Dobranić ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Bela Njari ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Branimir Mioković ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Željka Cvrtila Fleck ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Mirna Kadivc ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 118 Kb

str. 32-37

preuzimanja: 1.691

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 118 Kb

str. 62-67

preuzimanja: 1.222

citiraj


Sažetak

Konjsko meso u prehrani ljudi upotrebljava se tisućljećima
a njegova je potrošnja uvelike ovisila o regiji,
navikama potrošača te dostupnim količinama. Zamjetan
je trend povećanja proizvodnje konjskog mesa u svijetu.
Unutar članica EU prosječna potrošnja konjskog mesa po
stanovniku je 0,4 kg godišnje, no radi nedostatne vlastite
proizvodnje uvozom pokrivaju 66,7% potreba tržišta.
Konjsko se meso smatra osobito vrijednom prehrambenom
namirnicom. Veći udio vode, proteina i glikogena
te manji udio masti u konjskom mesu čine ga pogodnijim
u prehrani osobito zahtjevnijih kategorija ljudi spram
svinjskog i goveđeg mesa. Hrvatska je po proizvodnji i
potrošnji konjskog mesa skromna. Zemljopisni položaj,
neiskorištenost velikih pašnjačkih površina te pasminska
struktura populacije konja Hrvatske daju dobre izglede za
rentabilnu proizvodnju konjskog mesa uz moguću izvoznu
orijentaciju. Iskustva vodećih zemalja u proizvodnji konjskog
mesa mogu poslužiti kao primjer u odabiru odgovarajućih
sustava.

Ključne riječi

konjsko meso, kemijski sastav

Hrčak ID:

51808

URI

https://hrcak.srce.hr/51808

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.145 *