Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

KAKVOCA I ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST MESNIH KONZERVI

Nino Pinter orcid id orcid.org/0000-0001-7058-4249 ; Ministarstvo obrane RH, Uprava za materijalne resurse, Služba za prijem i potporu, Zagreb
Lidija Kozačinski ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Bela Njari ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Branimir Mioković ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Željka Cvrtila Fleck ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Vesna Dobranić ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Nevijo Zdolec ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Ivana Filipović ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 188 Kb

str. 20-23

preuzimanja: 1.061

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 109 Kb

str. 70-74

preuzimanja: 796

citiraj


Sažetak

U radu su prikazani rezultati kemijske, mikrobiološke i
pretrage na teške metale mesnih konzervi proizvedenih
u dva razlicita proizvodna pogona. Proizvoac A imao je
implementiran HACCP sustav, za razliku od proizvoaca B
koji je sustav tek uvodio. Prilikom nadzora i tijekom uskladištenja
prigovoreno je kakvoci i zdravstvenoj ispravnosti
u 3,7% svih pretraženih uzoraka, proizvoda proizvoaca
B. Razlozi su bili odstupanje u kakvoci proizvoda (povecana
kolicina vode i masti), izdvajanje masti iz sadržaja
proizvoda, pojava šupljina u sadržaju, te korozija na
poklopcu, šavovima i plaštu limenke. U proizvodima proizvo
aca B utvrena je i povecana kolicina dodanih polifosfata
što utjece na zdravstvenu ispravnost proizvoda.
Na istovjetne proizvode proizvoaca A nije bilo primjedbi
prilikom nabave i uskladištenja. Svi su pretraženi uzorci
oba proizvoaca bili mikrobiološki ispravni. Prema rezultatima
na teške metale u konzervama od usitnjenog mesa
oba proizvoaca su utvreni cink, kositar, olovo i arsen.

Ključne riječi

mesne konzerve, kakvoca, zdravstvena ispravnost

Hrčak ID:

51838

URI

https://hrcak.srce.hr/51838

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.445 *