Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

ANTIMIKROBNA REZISTENCIJA BAKTERIJA MLIJECNE KISELINE IZ HRANE

Nevijo Zdolec orcid id orcid.org/0000-0001-7413-8115 ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Lidija Kozačinski ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Mirza Hadžiosmanović ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Ivana Filipović ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Bela Njari ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 91 Kb

str. 130-133

preuzimanja: 977

citiraj


Sažetak

Bakterije mlijecne kiseline imaju veliko znacenje u higijeni
i tehnologiji hrane. Poznati su njihovi pozitivni ucinci
na zdravlje ljudi (zdravstvene tvrdnje; probiotici), zatim
antimikrobni ucinci prema štetnim bakterijama (sintetiziranjem
antimikrobnih tvari; organskih kiselina, bakteriocina i dr.), te tehnološke prednosti koje se koriste u razvoju proizvoda
(senzorna svojstva). S druge strane, novija saznanja
upozoravaju na rizik zbog otpornosti «bezopasnih»
bakterija mlijecne kiseline na antibiotike, posebno zbog
horizontalnog prijenosa rezistencije na patogene bakterije.
U procjeni sigurnosti potencijalnih starter i probiotskih
kultura nezaobilazan je postupak detekcije prenosivih
gena odgovornih za antimikrobnu rezistenciju.

Ključne riječi

bakterije mlijecne kiseline; antimikrobna rezistencija; hrana

Hrčak ID:

52383

URI

https://hrcak.srce.hr/52383

Datum izdavanja:

15.4.2009.

Posjeta: 1.563 *