Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

MOLEKULARNI PRISTUP U ISTRAŽIVANJU KVALITETE SVINJSKOG MESA

Ines Jerković ; Poljoprivredni fakultet Sveucilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Zavod za specijalnu zootehniku, Trg Svetog Trojstva 3, 31 000 Osijek
Ivona Đurkin ; Poljoprivredni fakultet Sveucilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Zavod za specijalnu zootehniku, Trg Svetog Trojstva 3, 31 000 Osijek
Vladimir Marketa ; Poljoprivredni fakultet Sveucilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Zavod za specijalnu zootehniku, Trg Svetog Trojstva 3, 31 000 Osijek
Gordana Kralik ; Poljoprivredni fakultet Sveucilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Zavod za specijalnu zootehniku, Trg Svetog Trojstva 3, 31 000 Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 297 Kb

str. 180-188

preuzimanja: 729

citiraj


Sažetak

Istraživanje kvalitete svinjskog mesa kompleksan je
problem i stalna preokupacija istraživaca. Zbog svoje relativno
niske nasljednosti kao i cinjenice da su kvantitativna,
svojstva koja odreuju kvalitetu mesa izuzetno je teško
unaprijediti uobicajenim selekcijskim metodama. Upravo
molekularna genetika svojim alatima nudi mogucnosti
prevladavanja spomenutih ogranicenja. Rad daje pregled
dosadašnjih postignuca u istraživanju kvalitete svinjskog
mesa primjenom tri temeljna pristupa molekularne
genetike: utvrivanjem major gena, istraživanjem lokusa
kvantitativnih svojstava (QTL) i istraživanjem potencijalnih
kandidatnih gena. Danas postoji niz dostupnih genomskih
baza koji omogucavaju pregledavanje markera, QTL-ova
ili polimorfizama jednog nukleotida (SNP) u istraživanju
genoma nekog organizma. Kako ovo predstavlja važan
korak u istraživanju kvalitete svinjskog mesa molekularnim
pristupom, rad daje pregled svih dostupnih internetskih
baza posvecenih istraživanju svinjskog genoma.

Ključne riječi

kvaliteta svinjskog mesa, major gen, QTL, kandidatni gen, genomske baze

Hrčak ID:

52443

URI

https://hrcak.srce.hr/52443

Posjeta: 1.118 *