Izvorni znanstveni članak
Utjecaj vrste i spola peradi te tehnološkog procesa hla"enja na kvalitetu mesa
Helga Medić
; Prehrambenobiotehnološki fakultet Sveucilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb
Sanja Vidaček
; Prehrambenobiotehnološki fakultet Sveucilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb
Krunoslav Sedlar
; Prehrambenobiotehnološki fakultet Sveucilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb
Viktor Šatović
; Prehrambenobiotehnološki fakultet Sveucilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb
Tomislav Petrak
; Prehrambenobiotehnološki fakultet Sveucilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb
Sažetak
Cilj rada bio je ispitati utjecaj vrste mesa peradi, pojedinih mišica i tehnološkog procesa proizvodnje na zikalno-kemijska svojstva
mesa peradi. U tu svrhu, odreeni su zikalno-kemijski parametri mišica M. pectoralis supercialis i M. iliotibialis lateralis. Ispitivanja
su provedena na 170 uzoraka peradskog mesa. Fizikalno-kemijskim metodama odreen je udio vode, masti, proteina i pH vrijednost.
Rezultati su pokazali da tehnološki proces hlaenja u primarnoj klaonickoj obradi bitno utjece na udio vode u mesu peradi. Usporedbom
zikalno-kemijskih parametara nije utvrena statisticki znacajna razlika M. pectoralis supercialis purana i pura, a utvrđena je
izmeu prsnog mišica brojlera i purana.
Ključne riječi
meso peradi; brojler; puran; kvaliteta mesa
Hrčak ID:
52466
URI
Datum izdavanja:
10.8.2009.
Posjeta: 2.875 *