Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Analiza opasnosti i odreivanje kriticnih kontrolnih tocaka u procesu proizvodnje “mesa z tiblice”

Ivana Filipović ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Lidija Kozačinski ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Liesbeth Jacxsens ; University of Ghent, Faculty of Bioscience Engineering, Laboratory of Food Microbiology and Food Preservation
Andreja Rajković ; University of Ghent, Faculty of Bioscience Engineering, Laboratory of Food Microbiology and Food Preservation
Bela Njari ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Nevijo Zdolec ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 308 Kb

str. 296-301

preuzimanja: 4.524

citiraj


Sažetak

Analiza opasnosti, prvi princip HACCP sustava, te drugi princip HACCP-a -određivanje kriticnih kontrolnih tocaka najzahtjevniji
su zadatci HACCP tima. U ovom radu napravljena je analiza opasnosti te su određene kriticnih kontrolne tocke u procesu
industrijske proizvodnje tradicionalnog međimurskog proizvoda “mesa z tiblice”. Tijekom analize opasnosti identicirani su
razliciti mikrobiološki, kemijski i zikalni hazardi povezani sa sirovinom, proizvodnim procesom te gotovim proizvodom. Pomocu
UGent metode utvrđeno je da šest proizvodnih procesa/koraka u navedenoj proizvodnji pripada kriticnim kontrolnim
tockama.

Ključne riječi

analiza opasnosti; HACCP; kriticna kontrolna tocka; “meso z tiblice”

Hrčak ID:

52492

URI

https://hrcak.srce.hr/52492

Datum izdavanja:

9.10.2009.

Posjeta: 5.615 *