Stručni rad
Analiza opasnosti i odreivanje kriticnih kontrolnih tocaka u procesu proizvodnje “mesa z tiblice”
Ivana Filipović
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Lidija Kozačinski
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Liesbeth Jacxsens
; University of Ghent, Faculty of Bioscience Engineering, Laboratory of Food Microbiology and Food Preservation
Andreja Rajković
; University of Ghent, Faculty of Bioscience Engineering, Laboratory of Food Microbiology and Food Preservation
Bela Njari
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Nevijo Zdolec
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Sažetak
Analiza opasnosti, prvi princip HACCP sustava, te drugi princip HACCP-a -određivanje kriticnih kontrolnih tocaka najzahtjevniji
su zadatci HACCP tima. U ovom radu napravljena je analiza opasnosti te su određene kriticnih kontrolne tocke u procesu
industrijske proizvodnje tradicionalnog međimurskog proizvoda “mesa z tiblice”. Tijekom analize opasnosti identicirani su
razliciti mikrobiološki, kemijski i zikalni hazardi povezani sa sirovinom, proizvodnim procesom te gotovim proizvodom. Pomocu
UGent metode utvrđeno je da šest proizvodnih procesa/koraka u navedenoj proizvodnji pripada kriticnim kontrolnim
tockama.
Ključne riječi
analiza opasnosti; HACCP; kriticna kontrolna tocka; “meso z tiblice”
Hrčak ID:
52492
URI
Datum izdavanja:
9.10.2009.
Posjeta: 5.576 *