Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Proizvodnja hrane i zoonotski virusi

Dražen Knežević ; Hrvatska agencija za hranu, Osijek
Bela Njari ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 267 Kb

str. 352-359

preuzimanja: 1.017

citiraj


Sažetak

Procesi globalizacije zahvacaju sve sfere današnjeg društva. Rezultat je gotovo neometana trgovinska razmjena roba. S
toga su uspostavljeni novi sustavi koji bi trebali osigurati proizvodnju sigurne hrane pri cemu odgovornost za proizvodnju
snose subjekti u poslovanju s hranom (SPH). Sve više dolazi do izražaja potreba da se sudionici u lancu proizvodnje
i potrošnje hrane upoznaju i s manje poznatim opasnostima i rizicima koji dolaze od nekih virusa uzrocnika zoonoza
(“zoonotski virusi”). To je svojevrsno upozorenje da se uzgoj životinja, proizvodnja hrane životinjskog podrijetla te
konacno i njena potrošnja obavljaju na nacine koji ne bi imali posljedice za samu proizvodnju ili zdravlje potrošaca.

Ključne riječi

zoonotski virusi; proizvodnja i sigurnost hrane

Hrčak ID:

52516

URI

https://hrcak.srce.hr/52516

Datum izdavanja:

10.12.2009.

Posjeta: 1.727 *