Izvorni znanstveni članak
Proizvodnja hrane i zoonotski virusi
Dražen Knežević
; Hrvatska agencija za hranu, Osijek
Bela Njari
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Sažetak
Procesi globalizacije zahvacaju sve sfere današnjeg društva. Rezultat je gotovo neometana trgovinska razmjena roba. S
toga su uspostavljeni novi sustavi koji bi trebali osigurati proizvodnju sigurne hrane pri cemu odgovornost za proizvodnju
snose subjekti u poslovanju s hranom (SPH). Sve više dolazi do izražaja potreba da se sudionici u lancu proizvodnje
i potrošnje hrane upoznaju i s manje poznatim opasnostima i rizicima koji dolaze od nekih virusa uzrocnika zoonoza
(“zoonotski virusi”). To je svojevrsno upozorenje da se uzgoj životinja, proizvodnja hrane životinjskog podrijetla te
konacno i njena potrošnja obavljaju na nacine koji ne bi imali posljedice za samu proizvodnju ili zdravlje potrošaca.
Ključne riječi
zoonotski virusi; proizvodnja i sigurnost hrane
Hrčak ID:
52516
URI
Datum izdavanja:
10.12.2009.
Posjeta: 1.727 *