Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Karakterizacija β-glukana izoliranih iz pivskoga kvasca te osušenih različitim metodama

Vesna Zechner-Krpan ; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zavod za biokemijsko inženjerstvo, Laboratorij za biokemijsko inženjerstvo, industrijsku mikrobiologiju i tehnologiju piva i slada, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Vlatka Petravić-Tominac orcid id orcid.org/0000-0002-0680-5702 ; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zavod za biokemijsko inženjerstvo, Laboratorij za biokemijsko inženjerstvo, industrijsku mikrobiologiju i tehnologiju piva i slada, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Iva Gospodarić ; Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Ksaverska cesta 2, p.p. 291, HR-10001 Zagreb, Hrvatska
Lana Sajli ; Centar za kriminalistička vještačenja
Senka Đaković ; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zavod za kemiju i biokemiju, Laboratorij za organsku kemiju, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Jelena Filipović-Grčić ; Sveučilište u Zagrebu, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zavod za farmaceutsku tehnologiju, A. Kovačića 1, HR-10000 Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 894 Kb

str. 189-197

preuzimanja: 4.425

citiraj


Sažetak

Netopljivi β-glukani izolirani su iz pivskoga kvasca primjenom dvaju različitih postupaka: alkalno-kiselinskog (AK) i alkalno-kiselinskog s uklanjanjem manoproteina (AKM). Dobiveni pripravci β-glukana osušeni su na zraku, liofilizacijom i raspršivanjem uz prethodnu obradu ultrazvukom. Takvi su pripravci, dobiveni AK i AKM postupcima, imali približno iste vrijednosti suhe tvari, ukupnih polisaharida i proteina, te udjele ugljika, dušika i kisika određene organskom mikroanalizom. Na udio β-glukana u ukupnim polisaharidima bitno su utjecali različiti postupci izolacije. FT-IR spektri svih pripravaka imali su izgled tipičan za (1→3)-β-D-glukan. Sušenjem na zraku i liofilizacijom došlo je do značajnih promjena strukture čestica i aglomeracije ß-glukana. Sušenje raspršivanjem uz prethodnu obradu ultrazvukom nije dovelo do stvaranja nakupina čestica kao ni do znatnih promjena njihove strukture.

Ključne riječi

β-glukan; izolacija β-glukana; pivski kvasac; Saccharomyces cerevisiae

Hrčak ID:

53628

URI

https://hrcak.srce.hr/53628

Datum izdavanja:

10.6.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 6.174 *