Izvorni znanstveni članak
Karakterizacija β-glukana izoliranih iz pivskoga kvasca te osušenih različitim metodama
Vesna Zechner-Krpan
; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zavod za biokemijsko inženjerstvo, Laboratorij za biokemijsko inženjerstvo, industrijsku mikrobiologiju i tehnologiju piva i slada, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Vlatka Petravić-Tominac
orcid.org/0000-0002-0680-5702
; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zavod za biokemijsko inženjerstvo, Laboratorij za biokemijsko inženjerstvo, industrijsku mikrobiologiju i tehnologiju piva i slada, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Iva Gospodarić
; Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Ksaverska cesta 2, p.p. 291, HR-10001 Zagreb, Hrvatska
Lana Sajli
; Centar za kriminalistička vještačenja
Senka Đaković
; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zavod za kemiju i biokemiju, Laboratorij za organsku kemiju, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Jelena Filipović-Grčić
; Sveučilište u Zagrebu, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zavod za farmaceutsku tehnologiju, A. Kovačića 1, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Netopljivi β-glukani izolirani su iz pivskoga kvasca primjenom dvaju različitih postupaka: alkalno-kiselinskog (AK) i alkalno-kiselinskog s uklanjanjem manoproteina (AKM). Dobiveni pripravci β-glukana osušeni su na zraku, liofilizacijom i raspršivanjem uz prethodnu obradu ultrazvukom. Takvi su pripravci, dobiveni AK i AKM postupcima, imali približno iste vrijednosti suhe tvari, ukupnih polisaharida i proteina, te udjele ugljika, dušika i kisika određene organskom mikroanalizom. Na udio β-glukana u ukupnim polisaharidima bitno su utjecali različiti postupci izolacije. FT-IR spektri svih pripravaka imali su izgled tipičan za (1→3)-β-D-glukan. Sušenjem na zraku i liofilizacijom došlo je do značajnih promjena strukture čestica i aglomeracije ß-glukana. Sušenje raspršivanjem uz prethodnu obradu ultrazvukom nije dovelo do stvaranja nakupina čestica kao ni do znatnih promjena njihove strukture.
Ključne riječi
β-glukan; izolacija β-glukana; pivski kvasac; Saccharomyces cerevisiae
Hrčak ID:
53628
URI
Datum izdavanja:
10.6.2010.
Posjeta: 6.174 *