Izvorni znanstveni članak
Ispitivanje antioksidativne aktivnosti in vitro polipeptida meduze (Rhopilema esculentum)
Yong-Liang Zhuang
; Research Centre of Food Engineering, College of Chemistry and Engineering, Kunming University of Science and Technology, Kunming, CN-650224 Yunnan, PR China
Li-Ping Sun
; Research Centre of Food Engineering, College of Chemistry and Engineering, Kunming University of Science and Technology, Kunming, CN-650224 Yunnan, PR China
Xue Zhao
; Department of Food Chemistry and Nutrition, College of Food Science and Engineering, Ocean University of China, Qingdao, CN-266003 Shandong, PR China
Hu Hou
; Department of Food Chemistry and Nutrition, College of Food Science and Engineering, Ocean University of China, Qingdao, CN-266003 Shandong, PR China
Ba-Fang Li
; Department of Food Chemistry and Nutrition, College of Food Science and Engineering, Ocean University of China, Qingdao, CN-266003 Shandong, PR China
Sažetak
Hidrolizom želatine iz meduze pomoću različitih proteaza dobiveni su polipeptidi antioksidativnih svojstava. Najveći stupanj hidrolize i najbolja antioksidativna svojstva imao je hidrolizat dobiven progresivnom hidrolizom pomoću tripsina i Properase E. Ultrafiltracijom hidrolizata kroz membrane (10, 6 i 2 kDa) dobivene su tri serije polipeptida želatine: SCP1, SCP2 i SCP3. Analizom aminokiselinskoga sastava ustanovljeno je da SCP3 ima najveći ukupni udio hidrofobnih aminokiselina. Antioksidativni testovi in vitro pokazali su da SCP2 ima najveću sposobnost uklanjanja hidroksilnih radikala i vodikova peroksida te keliranja metala, a SCP3 najveću redukcijsku moć, najbolju antioksidativnu aktivnost u emulzijskom sustavu linoleinske kiseline te sposobnost uklanjanja superoksidnih aniona. Rezultati potvrđuju da se želatina iz meduze može upotrijebiti kao izvor prirodnih antioksidativnih polipeptida, a enzimska hidroliza i ultrafiltracija kao postupci prerade za njezino iskorištavanje.
Ključne riječi
meduza; polipeptidi želatine; antioksidativna aktivnost; sposobnost vezivanja Cu2+ iona
Hrčak ID:
53632
URI
Datum izdavanja:
10.6.2010.
Posjeta: 3.589 *