Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Ispitivanje antioksidativne aktivnosti in vitro polipeptida meduze (Rhopilema esculentum)

Yong-Liang Zhuang ; Research Centre of Food Engineering, College of Chemistry and Engineering, Kunming University of Science and Technology, Kunming, CN-650224 Yunnan, PR China
Li-Ping Sun ; Research Centre of Food Engineering, College of Chemistry and Engineering, Kunming University of Science and Technology, Kunming, CN-650224 Yunnan, PR China
Xue Zhao ; Department of Food Chemistry and Nutrition, College of Food Science and Engineering, Ocean University of China, Qingdao, CN-266003 Shandong, PR China
Hu Hou ; Department of Food Chemistry and Nutrition, College of Food Science and Engineering, Ocean University of China, Qingdao, CN-266003 Shandong, PR China
Ba-Fang Li ; Department of Food Chemistry and Nutrition, College of Food Science and Engineering, Ocean University of China, Qingdao, CN-266003 Shandong, PR China


Puni tekst: engleski pdf 145 Kb

str. 222-228

preuzimanja: 2.150

citiraj


Sažetak

Hidrolizom želatine iz meduze pomoću različitih proteaza dobiveni su polipeptidi antioksidativnih svojstava. Najveći stupanj hidrolize i najbolja antioksidativna svojstva imao je hidrolizat dobiven progresivnom hidrolizom pomoću tripsina i Properase E. Ultrafiltracijom hidrolizata kroz membrane (10, 6 i 2 kDa) dobivene su tri serije polipeptida želatine: SCP1, SCP2 i SCP3. Analizom aminokiselinskoga sastava ustanovljeno je da SCP3 ima najveći ukupni udio hidrofobnih aminokiselina. Antioksidativni testovi in vitro pokazali su da SCP2 ima najveću sposobnost uklanjanja hidroksilnih radikala i vodikova peroksida te keliranja metala, a SCP3 najveću redukcijsku moć, najbolju antioksidativnu aktivnost u emulzijskom sustavu linoleinske kiseline te sposobnost uklanjanja superoksidnih aniona. Rezultati potvrđuju da se želatina iz meduze može upotrijebiti kao izvor prirodnih antioksidativnih polipeptida, a enzimska hidroliza i ultrafiltracija kao postupci prerade za njezino iskorištavanje.

Ključne riječi

meduza; polipeptidi želatine; antioksidativna aktivnost; sposobnost vezivanja Cu2+ iona

Hrčak ID:

53632

URI

https://hrcak.srce.hr/53632

Datum izdavanja:

10.6.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.589 *