Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Vađenje potonulih stvari u hrvatskom pravu de lege lata i de lege desiderata

Vesna Skorupan Wolff ; Jadranski zavod HAZU, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 196 Kb

str. 693-746

preuzimanja: 670

citiraj


Sažetak

Detaljnom analizom odredbi Pomorskog zakonika, relevantnih podzakonskih akata te odredbi građanskog prava koje se supsidijarno primjenjuju proučava se pozitivnopravno uređenje vađenja potonulih stvari u Republici Hrvatskoj. U našem pravu, pojmovno i prema pravnim učincima, vađenje potonulih stvari izjednačeno je sa spašavanjem. Izlaže se pravna situacija de lege lata i istražuju se problemi koje ona involvira.
Uspoređuju se rješenja pozitivnopravnog uređenja vađenja potonulih stvari s rješenjima prijašnjeg domaćeg zakonodavstva koje je specijalnim odredbama uređivalo taj institut. Prikazuju se i analiziraju i relevantne odredbe međunarodnih unifikacijskih akata u tom području. Detaljnije se razmatra nova impostacija instituta uklanjanja podrtina prema Međunarodnoj konvenciji o uklanjanju podrtina i s tim u vezi pokušava se odrediti zadaća hrvatskog zakonodavca.
Ocjenjuje se vrlo korisnim da su određena suvremena rješenja sadržana u Međunarodnoj konvenciji o uklanjanju podrtina uključena u domaće pravo. Predlaže se da Republika Hrvatska pristupi tom međunarodnom ugovoru i da proširi primjenu odredbi te Konvencije na podrtine smještene unutar njezina područja, uključujući teritorijalno more.

Ključne riječi

vađenje potonulih stvari; spašavanje; podrtina; , obvezno osiguranje; Međunarodna konvencija o uklanjanju podrtina

Hrčak ID:

54999

URI

https://hrcak.srce.hr/54999

Datum izdavanja:

28.6.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 1.778 *