Stručni rad
Validacija i procjena mjerne nesigurnosti u mikrobiologiji hrane: razlika između kvantitativnih i kvalitativnih metoda
Vesna Režić Dereani
; SMS Prehrambeno razvojni centar, Kurtovici bb, Klis
Marijana Matek Sarić
orcid.org/0000-0003-2734-7955
; Sveučilište u Zadru, Odjel za zdravstvene studije, Trg kneza Višeslava, Zadar
Sažetak
Cilj ovog rada je opisati postupke kontrole kvalitete te postupke validacije i određivanja mjerne nesigurnosti koji su važan element u osiguranju kvalitete rada laboratorija za mikrobiologiju namirnica, za kvalitativne kao i za kvantitativne metode određivanja. Akreditacija prema normi HRN EN ISO/ IEC 17025:2007. Opći zahtjevi za osposobljenost ispitnih i umjernih laboratorija, koja jamči poštivanje standardnih operativnih postupaka i tehničku kompetentnost osoblja koje je uključeno u provođenje ovakvih ispitivanja, u posljednje vrijeme se na velika vrata uvodi u sve veći broj laboratorija za
mikrobiologiju hrane u Hrvatskoj. Osim izrade priručnika kvalitete, te niza opće dokumentacije, jedna od najzahtjevnijih zadaća za rutinske mikrobiološke laboratorije prema zahtjevu HRN EN ISO/IEC
17025:2007 je izrada postupaka validacije i mjerne nesigurnosti (MU) ispitnih metoda. Ti postupci nisu još uvijek standardizirani ni na međunarodnoj razini, stoga je potrebno mnogo praktičnog mikrobiološkog znanja, ali i statističkih kompetencija za uspostavu ovih postupaka. Postoji razlika između provjere valjanosti kvantitativnih i kvalitativnih mikrobioloških metoda analize hrane i u ovom radu su one obrađene te opisana njihova praktična rješenja. Određivanje mjerne nesigurnosti kod kvantitativnih analiza zahtjevnije je nego kod kvalitativnih analiza. Kod kvantitativnih mikrobioloških metoda za proračun MU koriste se pojmovi ponovljivost (r) i reproducibilnost (R) upravo iz validacijskih postupaka. Kod kvalitativnih mikrobioloških analiza uobičajene mjere r i R su neprimjenjive. Analiza se temelji na vjerojatnosti pronalaženja istog rezultata u identičnom test materijalu (uzorku) unutar i između laboratorija. Dakle, izračun MU temelji se na podacima interkalibracije i internim provjerama valjanosti podataka. U ovom radu prikazan je shematski prikaz za oba postupaka određivanja.
Ključne riječi
mjerna nesigurnost; validacija; laboratorij za mikrobiologiju namirnica; kvalitativna i kvantitativna mjerenja
Hrčak ID:
59018
URI
Datum izdavanja:
29.9.2010.
Posjeta: 9.496 *