Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Zaboravljene vrijednosti - bučino ulje

Ivančica Delaš orcid id orcid.org/0000-0002-0954-2813 ; Sveučilište u Zagrebu, Medicinski fakultet, Šalata 3, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 2.164 Kb

str. 38-42

preuzimanja: 2.618

citiraj


Sažetak

U vremenu kada zbog povećanog broja osoba s povećanom tjelesnom masom i pretilih osoba raste i broj oboljelih od dijabetesa, bolesti krvožilnog sustava i drugih poremećaja, vlada uopćeno mišljenje kako su za sve krive masnoće. Pri tome se zaboravlja činjenica kako su neki sastojci masnoća kao što su esencijalne masne kiseline i vitamini topljivi u mastima nužni za normalan rast i razvoj ljudskog organizma. Brojna istraživanja pokazuju kako učinak različitih masti i ulja na zdravlje ovisi uglavnom o njihovom sastavu masnih kiselina. Zbog toga su neka ulja proglašena “zdravima”, a njihova se primjena preporučala i pretpostavljala drugim vrstama masnoća. U tom smislu bučine koštice i bučino ulje nepravedno su zanemareni. Bučine koštice bogate su magnezijem, cinkom, fosforom i željezom, uz relativno visok sadržaj proteina. Više od 50 % masnih kiselina bučinog ulja čine esencijalne masne kiseline, linolna i linolenska, dok je sadržaj zasićenih masnih kiselina, kojima se pripisuje aterogeno djelovanje, manji u odnosu na druga ulja. Nadalje, bučino ulje sadrži značajne količine vitamina topljivih u mastima, posebice vitamina E, kao i druge tvari prisutne u manjim količinama, ali sa značajnim biološkim učinkom. U narodnoj medicini odavno poznati, pozitivni učinci bučinog ulja u tretmanu crijevnih parazita, problema s prostatom i mokraćnim mjehurom, ali i drugi pozitivni učinci na zdravlje, u novije vrijeme dobivaju i značajnu znanstvenu potvrdu.

Ključne riječi

bučino ulje; Cucurbita pepo; esencijalne masne kiseline; antioksidansi

Hrčak ID:

59411

URI

https://hrcak.srce.hr/59411

Datum izdavanja:

30.6.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.125 *