Pregledni rad
Mogućnosti primjene probiotika
Carlos Ricardo Soccol
; Bioprocess Engineering and Biotechnology Department, Federal University of Paraná (UFPR), 81531-990 Curitiba-PR, Brazil
Luciana Porto de Souza Vandenberghe
; Bioprocess Engineering and Biotechnology Department, Federal University of Paraná (UFPR), 81531-990 Curitiba-PR, Brazil
Michele Rigon Spier
; Bioprocess Engineering and Biotechnology Department, Federal University of Paraná (UFPR), 81531-990 Curitiba-PR, Brazil
Adriane Bianchi Pedroni Medeiros
; Bioprocess Engineering and Biotechnology Department, Federal University of Paraná (UFPR), 81531-990 Curitiba-PR, Brazil
Caroline Tiemi Yamaguishi
; Bioprocess Engineering and Biotechnology Department, Federal University of Paraná (UFPR), 81531-990 Curitiba-PR, Brazil
Juliano De Dea Lindner
; State University of Santa Catarina, Food Engineering Department, BR 282, Km 573 Santa Teresinha, 89870-000 Pinhalzinho SC, Brazil
Ashok Pandey
; Biotechnology Division, National Institut for Interdisciplinary Science and Technology, CSIR, Trivandrum, 695 019, India
Vanete Thomaz-Soccol
; Positivo University, Industrial Biotechnology Department, Av. Pedro Parigot de Souza 5300, 81280-330, Curitiba-PR, Brazil
Sažetak
Probiotici su žive stanice koje imaju različite pozitivne osobine, pa se intenzivno proučavaju i komercijalno primjenjuju u mnogim proizvodima diljem svijeta. U više stotina znanstvenih istraživanja dokazan je njihov pozitivan učinak na zdravlje ljudi i životinja. Glavne su skupine probiotika bakterije vrste Lactobacillus i Bifidobacterium, ali spominju se i probiotička svojstva bakterija vrsta Pediococcus, Lactococcus i Bacillus, te nekih kvasaca. Neki od identificiranih probiotičkih sojeva imaju izraženi protuupalni i antialergijski učinak, pa se konzumiranjem probiotičkih mliječnih i nemliječnih proizvoda povećava imunitet. U radu su ukratko spomenute razne namirnice što se koriste u kombinaciji s probioticima. Također je dan povijesni pregled razvoja probiotika, navedene su mogućnosti njihove primjene u prehrambenoj industriji, a i u zdravstvu, te prikazani novi pravci proizvodnje probiotičkih proizvoda.
Ključne riječi
probiotici; crijevna mikroflora; Bifidobacterium; Lactobacillus; proizvodnja probiotika; (ne)mliječni proizvodi
Hrčak ID:
61713
URI
Datum izdavanja:
15.12.2010.
Posjeta: 55.233 *