Pregledni rad
Razvoj polisaharida iz probiotika kao dodataka hrani
Anil Kumar Patel
; University Blaise Pascal Clermont-Ferrand, Laboratory of Chemical and Biochemical Engineering (LGCB), BP-10488, F-63000 Clermont-Ferrand, France
Philippe Michaud
; University Blaise Pascal Clermont-Ferrand, Laboratory of Chemical and Biochemical Engineering (LGCB), BP-10488, F-63000 Clermont-Ferrand, France
Reeta Rani Singhania
; National Institute of Interdisciplinary Science and Technology (CSIR), Trivandrum, 695019, India
Carlos Ricardo Soccol
; Bioprocess Engineering and Biotechnology Division, Federal University of Paraná, 81531-970 Curitiba-PR, Brazil
Ashok Pandey
; National Institute of Interdisciplinary Science and Technology (CSIR), Trivandrum, 695019, India
Sažetak
Posljednjih su nekoliko desetljeća potanko istraživani mikrobni polisaharidi koji imaju bioaktivna, hranjiva i farmakološka svojstva. U prehrambenoj industriji postoji sve veća potreba za primjenom živih mikroorganizama ili mikrobnih polisaharida koji, osim hranjivih, imaju i ljekovita svojstva. Iako postoji mnogo vrsta bakterija koje proizvode egzopolisaharide, proizvedene su količine nedovoljne za komercijalnu uporabu. U radu su prikazani polisaharidi iz probiotičkih sojeva, a osobito egzopolisaharidi, njihova svojstva i primjena, te navedene strategije razvoja proizvodnje što bi mogle pridonijeti razumijevanju procesa. Ispitivanje biosinteze egzopolisaharida prijeko je potrebno da bi se postigli veći prinosi, što znači da se primjenom metoda metaboličkog inženjerstva može osigurati isplativa proizvodnja polisaharida.
Ključne riječi
polisaharid; egzopolisaharid; probiotik; glukan; prebiotik
Hrčak ID:
61715
URI
Datum izdavanja:
15.12.2010.
Posjeta: 8.709 *