Izvorni znanstveni članak
Pročišćavanje i karakterizacija antioksidativnoga peptida iz hidrolizata proteina suncokreta
Jian Ren
; Food and Bioengineering College, Qiqihar University, Qiqihar 161006, Heilongjiang Province, PR China
Xi-Qun Zheng
; Key Laboratory of Processing Agricultural Products of Heilongjiang Province, Qiqihar University, Qiqihar 161006, Heilongjiang Province, PR China
Xiao-Lan Liu
; Food and Bioengineering College, Qiqihar University, Qiqihar 161006, Heilongjiang Province, PR China
Huan Liu
; Food and Bioengineering College, Qiqihar University, Qiqihar 161006, Heilongjiang Province, PR China
Sažetak
Za dobivanje novog peptida antioksidativnih svojstava hidrolizirani su proteini suncokreta pomoću enzima Flavourzyme. Nakon toga je peptid pročišćen prolaskom kroz DEAE-Sepharose kolonu, zatim filtracijskom kromatografijom na Sephadex G-25 gelu i naposljetku primjenom HPLC kromatografije obrnutih faza. Antioksidativna svojstva peptida izražena su kao sposobnost inhibiranja autooksidacije pirogalola. Pomoću Q-Tof2 masenog spektrometra određena je sekvencija aminokiselina: Ala-Cys-Ala-His-Asp-Lys-Val. Peptid je imao izraženu antioksidativnu aktivnost od 79,42 U/mL, što znači da bi mogao štititi stanice od oksidativnih oštećenja povezanih sa starenjem ili nastankom raka. Pretpostavlja se da takva antioksidativna svojstva rezultat uzrokuje prisutnost hidrofobnih aminokiselina u sekvenciji.
Ključne riječi
antioksidativni peptid; suncokret; hidrolizat proteina; pročišćavanje; karakterizacija
Hrčak ID:
61723
URI
Datum izdavanja:
15.12.2010.
Posjeta: 3.257 *