Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Pročišćavanje i karakterizacija antioksidativnoga peptida iz hidrolizata proteina suncokreta

Jian Ren ; Food and Bioengineering College, Qiqihar University, Qiqihar 161006, Heilongjiang Province, PR China
Xi-Qun Zheng ; Key Laboratory of Processing Agricultural Products of Heilongjiang Province, Qiqihar University, Qiqihar 161006, Heilongjiang Province, PR China
Xiao-Lan Liu ; Food and Bioengineering College, Qiqihar University, Qiqihar 161006, Heilongjiang Province, PR China
Huan Liu ; Food and Bioengineering College, Qiqihar University, Qiqihar 161006, Heilongjiang Province, PR China


Puni tekst: engleski pdf 262 Kb

str. 519-523

preuzimanja: 2.073

citiraj


Sažetak

Za dobivanje novog peptida antioksidativnih svojstava hidrolizirani su proteini suncokreta pomoću enzima Flavourzyme. Nakon toga je peptid pročišćen prolaskom kroz DEAE-Sepharose kolonu, zatim filtracijskom kromatografijom na Sephadex G-25 gelu i naposljetku primjenom HPLC kromatografije obrnutih faza. Antioksidativna svojstva peptida izražena su kao sposobnost inhibiranja autooksidacije pirogalola. Pomoću Q-Tof2 masenog spektrometra određena je sekvencija aminokiselina: Ala-Cys-Ala-His-Asp-Lys-Val. Peptid je imao izraženu antioksidativnu aktivnost od 79,42 U/mL, što znači da bi mogao štititi stanice od oksidativnih oštećenja povezanih sa starenjem ili nastankom raka. Pretpostavlja se da takva antioksidativna svojstva rezultat uzrokuje prisutnost hidrofobnih aminokiselina u sekvenciji.

Ključne riječi

antioksidativni peptid; suncokret; hidrolizat proteina; pročišćavanje; karakterizacija

Hrčak ID:

61723

URI

https://hrcak.srce.hr/61723

Datum izdavanja:

15.12.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.257 *