Stručni rad
Neke karakteristike mesa Balkanske koze i jarića
Elena Milevska
; Fakultet biotehničkih nauka, Partizanska b.b., Bitola, Makedonija
Mitre Stojanovski
; Fakultet biotehničkih nauka, Partizanska b.b., Bitola, Makedonija
Nikola Kozarovski
; Fakultet biotehničkih nauka, Partizanska b.b., Bitola, Makedonija
Dimce Kitanovski
; Fakultet biotehničkih nauka, Partizanska b.b., Bitola, Makedonija
Sažetak
Svrha ovog istraživanja je bila utvrditi način na koji pasmina utječe na intenzitet rasta i karakteristike jarećeg mesa.
Svi muški jarići (domaće Balkanske pasmine i F1križanaca domaće Balkanske pasmine i Alpske pasmine) su hranjeni i održavani u istim
uvjetima. Nakon klanja su izvršena pojedinačna mjerenja mesa. Rezultati pokazuju značajne razlike pri porodnoj težini domaće Bal-
kanske pasmine (3,24 kg) i F1križanaca domaće Balkanske pasmine i Alpske pasmine (2,67 kg). Utvrđen je manji prinos mesa (51, 94%)
sa pH1 6,56 i pH2 5,90 kod domaćih Balkanskih jarića u usporedbi s Alpskim jarićima (57,61%) i pH vrijednostima u rasponu od 6,40 i
5,76. Postotak mišićnog tkiva kod domaćih Balkanskih jarića je iznosio 49,46 %, masnog tkiva 17,35% i kostiju 33,19%. Kod F1križanaca
domaće Balkanske pasmine i Alpske pasmine je mišićno tkivo iznosilo 55,57%, masno tkivo 18,19%, te kosti 26,54%.
Ključne riječi
koza; porodna težina; prinos mesa; mišićno tkivo
Hrčak ID:
61938
URI
Datum izdavanja:
1.3.2010.
Posjeta: 2.151 *