Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Neke karakteristike mesa Balkanske koze i jarića

Elena Milevska ; Fakultet biotehničkih nauka, Partizanska b.b., Bitola, Makedonija
Mitre Stojanovski ; Fakultet biotehničkih nauka, Partizanska b.b., Bitola, Makedonija
Nikola Kozarovski ; Fakultet biotehničkih nauka, Partizanska b.b., Bitola, Makedonija
Dimce Kitanovski ; Fakultet biotehničkih nauka, Partizanska b.b., Bitola, Makedonija


Puni tekst: engleski pdf 124 Kb

str. 114-117

preuzimanja: 639

citiraj


Sažetak

Svrha ovog istraživanja je bila utvrditi način na koji pasmina utječe na intenzitet rasta i karakteristike jarećeg mesa.
Svi muški jarići (domaće Balkanske pasmine i F1križanaca domaće Balkanske pasmine i Alpske pasmine) su hranjeni i održavani u istim
uvjetima. Nakon klanja su izvršena pojedinačna mjerenja mesa. Rezultati pokazuju značajne razlike pri porodnoj težini domaće Bal-
kanske pasmine (3,24 kg) i F1križanaca domaće Balkanske pasmine i Alpske pasmine (2,67 kg). Utvrđen je manji prinos mesa (51, 94%)
sa pH1 6,56 i pH2 5,90 kod domaćih Balkanskih jarića u usporedbi s Alpskim jarićima (57,61%) i pH vrijednostima u rasponu od 6,40 i
5,76. Postotak mišićnog tkiva kod domaćih Balkanskih jarića je iznosio 49,46 %, masnog tkiva 17,35% i kostiju 33,19%. Kod F1križanaca
domaće Balkanske pasmine i Alpske pasmine je mišićno tkivo iznosilo 55,57%, masno tkivo 18,19%, te kosti 26,54%.

Ključne riječi

koza; porodna težina; prinos mesa; mišićno tkivo

Hrčak ID:

61938

URI

https://hrcak.srce.hr/61938

Datum izdavanja:

1.3.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.151 *