Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Uzorkovanje hrane i površina za mikrobiološku pretragu


Puni tekst: hrvatski pdf 202 Kb

str. 167-172

preuzimanja: 4.090

citiraj


Sažetak

Rezultati mikrobioloških ispitivanja ovise o načinu uzimanja, pripreme, pohranjivanja, prijevoza, dopreme i ispitivanja uzoraka.
Učestalost uzorkovanje hrane i površina koje dolaze u dodir s hranom tijekom prerade i pripreme određena je u okviru samokon-
trole koju moraju uspostaviti subjekti u poslovanju s hranom Nadležno tijelo za provođenje službene kontrole mora provjeravati
da li je subjekt u poslovanju s hranom sastavio i primjenjuje li planove samokontrole i ispitivanja, te odgovarajuće mjere u slučaju
nezadovoljavajućih rezultata mikrobiološkog ispitivanja. Na taj način se pred proizvođače postavlja i odgovornost za zdravstvenu
ispravnost hrane koju stavljaju na tržište.

Ključne riječi

uzorkovanje, mikrobiološka ispitivanja, subjekt u poslovanju s hranom, službene kontrole

Hrčak ID:

62080

URI

https://hrcak.srce.hr/62080

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.629 *