Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

EFIKASNO UPRAVLJANJE RIZICIMA FINANCIJSKIH INSTITUCIJA UZ PRIMJENU II BAZELSKOG SPORAZUMA

Hasan Mahmutović ; Ekonomski fakultet Univerziteta u Zenici
Adis Ćesić ; UniCredit leasing d.o.o. Sarajevo
Aida Mahmutović ; Fakultet za polsovnu ekonomiju Sveučilišta „Vitez“ u Travniku


Puni tekst: hrvatski doc 114 Kb

str. 75-83

preuzimanja: 2.445

citiraj


Sažetak

Kriza na financijskom tržištu, koja je započela sredinom 2007. godine, rezultirala je znatnim financijskim gubicima. Mnoge financijske institucije nisu u potpunosti razumjele rizike povezane sa strukturiranim kreditnim proizvodima u koje su bile uključene. Štoviše, postalo je očigledno da se banke nisu pridržavale osnovnih načela financijskog odlučivanja i racionalnog upravljanja rizikom.
Kriza na financijskom tržištu je naglasila ključni značaj efikasnog sistema upravljanja kreditnim rizikom za dugoročan uspjeh bankarstva, te značaj koji taj sistem ima u očuvanju financijske stabilnosti.
Prema Stupu 2 (Bazela II) bankama je pružena mogućnost da razviju i koriste naprednije tehnike upravljanja rizikom i da posjeduju jedan integralni pregled rizika i nivoa integracije kroz menadžersko izvještavanje i kroz proces odlučivanja, kako bi se izdvajali veći iznosi kapitala. Od banaka se očekuje da pokažu da su u stanju izvršiti procjenu svoje cjelokupne adekvatnosti kapitala u odnosu na svoj profil rizika uz izradu strategije za održavanje potrebnog nivoa kapitala. Drugim riječima, cilj je ne samo da banka posjeduje adekvatan kapital za podržavanje svih rizika u svom poslovanju, nego također da razvije i koristi bolje tehnike upravljanja i praćenja rizika. S druge strane, u nadležnosti supervizora je da ocijeni koliko dobro banka procjenjuje svoje potrebe za kapitalom u odnosu na svoju izloženost rizicima te da intervenira kada je to potrebno.

Ključne riječi

adekvatnost kapitala; rizici koncentracije; reputacije i sekjuritizacije

Hrčak ID:

63500

URI

https://hrcak.srce.hr/63500

Datum izdavanja:

20.1.2011.

Posjeta: 3.946 *