Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

PLANIRANJE LJUDSKIH RESURSA U FUNKCIJI USPJEŠNOSTI NA RADU

Jamila Jaganjac ; fakultet za poslovnu ekonomiju, Sveučilište/Univerzitet ,, Vitez“ u Travniku


Puni tekst: hrvatski doc 119 Kb

str. 137-145

preuzimanja: 5.223

citiraj


Sažetak

Autorica u ovome radu analizira uspješnost ljudskih resursa na radu sa stanovišta faktora koji prethode procesu obavljanja zadataka i dolaska uposlenika u kompaniju. Ovaj pristup je dijelom analitičkog karaktera, a dijelom kreira potrebe za ljudskim resursima bazirane na strateškim ciljevima, pri čemu se eliminiše sve ono što ne podržava ciljeve. Pri tome je važno pratiti u kojoj fazi životnog ciklusa se nalazi kompanija.
Obzirom da se poslovna zajednica pomiče ka kulturi baziranoj na znanju, kritična tačka za svaku kompaniju je razumijevanje potreba za ključnim kompetencijama da bi kompanija bila uspješna. Odjel ljudskih resursa preuzima ulogu proaktivnog strateškog partnera sa top menadžmentom, kako bi se osiguralo učinkovito ujednačavanje poslovnih ciljeva sa inicijativama ljudskih resursa.
Konačni rezultat poslovanja povezuje se sa sposobnošću menadžmenta da dobro planira, organizuje i vodi, te sa sposobnošću zaposlenika da odgovore zadacima koji su im povjereni. Odgovornost svake kompanije za vlastite rezultate izražene kroz rezultate svakog uposlenika je da planiranju ljudskih resursa, njihovom odabiru i vođenju pristupi na sistematizovan način. Ovaj rad se bavi prvim koracima ka uspješnosti na radu: planiranju ljudskih resursa i analizi radnog mjesta.

Ključne riječi

ljudski resursi; planiranje; sistem; analiza; radno mjesto; upošljavanje; kompetencije; odgovornost

Hrčak ID:

63506

URI

https://hrcak.srce.hr/63506

Datum izdavanja:

20.1.2011.

Posjeta: 8.487 *