Skip to the main content

Review article

Stabilnost folata prilikom prerade i pripreme namirnica

Ivana Rumbak orcid id orcid.org/0000-0002-6419-0427 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Duška Ćurić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Irena Colić Barić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 173 Kb

page 87-95

downloads: 1.251

cite


Abstract

Biološki aktivni oblici folata su reducirani metaboliti folne kiseline - tetrahidrofolati. Tetrahidrofolati sudjeluju u reakcijama sinteze purina
i pirimidina, temeljnih gradivnih sastavnica deoksiribonukleinske kiseline, dok je 5-metiltetrahidrofolat donor metilne skupine u reakciji
prevođenja homocisteina u metionin. Dominantni oblici folata u životinjskom tkivu su poliglutamatni oblici tetrahidrofolata, 5-metiltetrahidrofolat i 10-formiltetrahidrofolat. Tetrahidrofolat je glavni oblik folata koji se nalazi u nekoliko vrsta ribe, a biljna tkiva sadržavaju uglavnom poliglutamil 5-metiltetrahidrofolat. Folna kiselina se može naći u jetricama, dok je u drugim namirnicama nema u značajnijoj količini, osim ako je prilikom čuvanja namirnica u aerobnim uvjetima, uslijed procesa oksidacije došlo do nastajanja folne kiseline. Procesi prerade i skladištenja namirnica u pravilu dovode do smanjenja folata u namirnicama. Stupanj razgradnje folata ovisi o vrsti hrane, dostupnosti kisika, kemijskom okruženju i primijenjenoj metodi termičke obrade, te obliku folata koji je prisutan u hrani.

Keywords

folat; prerada; metode termičke obrade

Hrčak ID:

63983

URI

https://hrcak.srce.hr/63983

Publication date:

31.12.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 2.722 *