Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Procjena dotoka slatke vode uzduž istočne obale Jadrana kao mogućeg izvora stresa za morske organizme

Bojan Hamer orcid id orcid.org/0000-0002-3142-8128 ; Institut Ruđer Bošković, Centar za istraživanje mora, Girodano Paliaga 5, 52210 Rovinj, Hrvatska
Davorin Medaković ; Institut Ruđer Bošković, Centar za istraživanje mora, Girodano Paliaga 5, 52210 Rovinj, Hrvatska
Dijana Pavičić-Hamer ; Institut Ruđer Bošković, Centar za istraživanje mora, Girodano Paliaga 5, 52210 Rovinj, Hrvatska
Željko Jakšić orcid id orcid.org/0000-0002-0882-6929 ; Institut Ruđer Bošković, Centar za istraživanje mora, Girodano Paliaga 5, 52210 Rovinj, Hrvatska
Mauro Štifanić ; Institut Ruđer Bošković, Centar za istraživanje mora, Girodano Paliaga 5, 52210 Rovinj, Hrvatska
Vedrana Nerlović ; Institut Ruđer Bošković, Centar za istraživanje mora, Girodano Paliaga 5, 52210 Rovinj, Hrvatska
Ana Travizi ; Institut Ruđer Bošković, Centar za istraživanje mora, Girodano Paliaga 5, 52210 Rovinj, Hrvatska
Robert Precali ; Institut Ruđer Bošković, Centar za istraživanje mora, Girodano Paliaga 5, 52210 Rovinj, Hrvatska
Tjaša Kunduč ; Institut Jožef Štefan, Jamova 39, 1000 Ljubljana, Slovenija


Puni tekst: engleski pdf 618 Kb

str. 181-194

preuzimanja: 648

citiraj


Sažetak

Promjena saliniteta i temperature morske vode u stjenovitom obalnom području ograničava i
utječe na raspodjela morskih organizama. U području otvorenog mora salinitet je relativno stalan,
a u istraživanom razdoblju (1998.-2007.) se kretao od 37,65 ± 0,40 za sjeverni i do 38,37 ± 0,19 za
južni Jadran. Salinitet značajno koleba u zoni plime i oseke, na području ušća rijeka i podmorskim
izvorima slatke vode te tijekom kišnih dana u zatvorenim lagunama. Zbog dotoka slatke vode temperatura
mora na istraživanim postajama pokazuje unutar sezonske razlike, uz jaka sezonska kolebanja.
Kolebanje vrijednosti saliniteta i temperature morske vode na području od Limskog kanala
do Dubrovnika (sjeverni - južni Jadran) pod utjecajem dotoka slatke vode izravno su se odrazili i na
vrijednosti δ13C u ljušturama dagnje Mytilus galloprovincialis. Vrijednosti δ13C iz 1998. godine su
rangirane i korelirane s prosječnim vrijednostima temperature i saliniteta morske vode tijekom devetogodišnjeg
istraživanog razdoblja (1998.-2007.). Na temelju sadržaja d13C u ljušturama, temperature
i saliniteta morske vode istraživano područje (25 postaja) je grupirano u tri skupine: srednje do
jak utjecaj slatke vode (9), manji utjecaj slatke vode (6) i lokacije morskog okoliša (10). Utvrđeno je
da su ljušture školjkaša, odnosno vrijednosti δ13C, dobri pokazatelji kolebanja prirodnih čimbenika,
naročito saliniteta, posredstvom dotoka slatkih voda. Dagnja M. galloprovincialis se može koristiti
kao indikator kolebanja ekoloških čimbenika i možebitnih onečišćenja. Stoga navedena istraživanja
predstavljaju dodatni koristan alat u biomonitoring programima, primjerice ispitivanju kvalitete
okoliša, upravljanju otpadnim vodama i zaštiti okoliša.

Ključne riječi

salinitet, temperatura, stabilni izotopi ugljika, ljuštura, Mytilus galloprovincialis, biomonitoring

Hrčak ID:

64366

URI

https://hrcak.srce.hr/64366

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.699 *