Skip to the main content

Original scientific paper

Smrznuti jogurt

Olivera Marić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Ljerka Kršev
Ljubica Tratnik


Full text: croatian pdf 869 Kb

page 3-8

downloads: 765

cite


Abstract

Porastom životnog standarda raste i potreba za proširenjem izbora prehrambenih, pa tako i mliječnih proizvoda. Zbog veće potrošnje i poboljšanja nutritivne vrijednosti mliječnih deserata danas se u svijetu teži proizvesti pripravke obogaćene bjelančevinama mlijeka. Cilj rada bio je proizvesti smrznuti jogurt s povećanom količinom bjelančevina mlijeka, što se postiglo ultrafiltracijom mlijeka i dodatkom hidrolizirane ugušćene sirutke. Proizvedeni smrznuti jogurt ima prije svega povećanu nutritivnu vrijednost u odnosu na nutritivnu vrijednost sladoleda i jogurta, a trajnost mu je u odnosu na trajnost jogurta značajno produžena. Provedena organoleptička ocjenjivanja s velikim brojem potrošača, a upotrebom hedonističke skale, potvrdila su njegovu veoma dobru prihvatljivost.

Keywords

jogurt; smrznuti jogurt

Hrčak ID:

101185

URI

https://hrcak.srce.hr/101185

Publication date:

3.1.1988.

Article data in other languages: english

Visits: 1.409 *