Izvorni znanstveni članak
Smrznuti jogurt
Olivera Marić
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Ljerka Kršev
Ljubica Tratnik
Sažetak
Porastom životnog standarda raste i potreba za proširenjem izbora prehrambenih, pa tako i mliječnih proizvoda. Zbog veće potrošnje i poboljšanja nutritivne vrijednosti mliječnih deserata danas se u svijetu teži proizvesti pripravke obogaćene bjelančevinama mlijeka. Cilj rada bio je proizvesti smrznuti jogurt s povećanom količinom bjelančevina mlijeka, što se postiglo ultrafiltracijom mlijeka i dodatkom hidrolizirane ugušćene sirutke. Proizvedeni smrznuti jogurt ima prije svega povećanu nutritivnu vrijednost u odnosu na nutritivnu vrijednost sladoleda i jogurta, a trajnost mu je u odnosu na trajnost jogurta značajno produžena. Provedena organoleptička ocjenjivanja s velikim brojem potrošača, a upotrebom hedonističke skale, potvrdila su njegovu veoma dobru prihvatljivost.
Ključne riječi
Hrčak ID:
101185
URI
Datum izdavanja:
3.1.1988.
Posjeta: 1.855 *