Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Smrznuti jogurt

Olivera Marić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Ljerka Kršev
Ljubica Tratnik


Puni tekst: hrvatski pdf 869 Kb

str. 3-8

preuzimanja: 894

citiraj


Sažetak

Porastom životnog standarda raste i potreba za proširenjem izbora prehrambenih, pa tako i mliječnih proizvoda. Zbog veće potrošnje i poboljšanja nutritivne vrijednosti mliječnih deserata danas se u svijetu teži proizvesti pripravke obogaćene bjelančevinama mlijeka. Cilj rada bio je proizvesti smrznuti jogurt s povećanom količinom bjelančevina mlijeka, što se postiglo ultrafiltracijom mlijeka i dodatkom hidrolizirane ugušćene sirutke. Proizvedeni smrznuti jogurt ima prije svega povećanu nutritivnu vrijednost u odnosu na nutritivnu vrijednost sladoleda i jogurta, a trajnost mu je u odnosu na trajnost jogurta značajno produžena. Provedena organoleptička ocjenjivanja s velikim brojem potrošača, a upotrebom hedonističke skale, potvrdila su njegovu veoma dobru prihvatljivost.

Ključne riječi

jogurt; smrznuti jogurt

Hrčak ID:

101185

URI

https://hrcak.srce.hr/101185

Datum izdavanja:

3.1.1988.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.855 *