Review article
Proizvodnja inulinaze: najnovija dostignuca
Prabhjeet Singh
; Department of Biotechnology, Guru Nanak Dev University, Amritsar 143005, Punjab, India
Prabhjot Kaur Gill
; Department of Biotechnology, Guru Nanak Dev University, Amritsar 143005, Punjab, India
Abstract
Inulinaze su bitni enzimi u proizvodnji fruktoze i fruktooligosaharida, koji imaju raznovrsnu primjenu u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji. Proizvode se pomoću raznih sojeva plijesni, kvasaca i bakterija. Dosad okarakterizirane inulinaze imaju raznovrsna biofizička i biokemijska svojstva. Optimalna temperatura i termostabilnost dva su važna kriterija pri određivanju njihove prikladnosti za industrijsku primjenu. Izolirane su inulinaze velike termostabilnosti iz plijesni Aspergillus sp. i termofilnih bakterija. Molekularnim kloniranjem gena za inulinazu iz razlicitih izvora otkriveno je da, osim ponavljajucih jedinica polipeptidnog lanca, endo- i egzoinulinaze imaju strukturne uzorke koji se razlikuju u tim dvjema vrstama enzima. U ovom su revijalnom prikazu iznesena najnovija dostignuca u proizvodnji i karakterizaciji inulinaza iz razlicitih mikroorganizama te mogucnosti njihove primjene.
Keywords
Hrčak ID:
109833
URI
Publication date:
15.6.2006.
Visits: 3.968 *