Skip to the main content

Review article

Sigurnosni propisi primjene enzima u proizvodnji hrane

Armin Spök ; IFZ – Inter-University Research Centre for Technology, Work and Culture, Schlögelgasse 2, A-8010 Graz, Austria


Full text: croatian pdf 20 Kb

page 197-203

downloads: 209

cite

Full text: english pdf 165 Kb

page 197-303

downloads: 4.607

cite


Abstract

Većina dostupnih industrijskih enzima primjenjuje se u prehrambenoj industriji. Zakonska regulacija njihove primjene razlikuje se od zemlje do zemlje, počevši od potrebne dozvole prije izlaska na tržište pa sve do informacija koje proizvodači trebaju dati za procjenu sigurnosti. Najveća su opasnost za sigurnost radnika alergenska svojstva enzima, jer je utvrđeno da su oni mogući inhalacijski alergeni te da mogu uzrokovati alergijsku reakciju poput astme. U izolatima enzima mogu biti i toksične tvari, uključujući bakterijske toksine i mikotoksine opasne za zdravlje potrošača. Postupci provjere sigurnosti su izgleda prikladni, jer dosad nije zabilježen niti jedan incident, zbog čega je predložen reducirani postupak provjere. Također su smanjene mjere opreza i praćenja sigurnosti primjene enzima u industriji, ali to ne znači da su sasvim uklonjeni profesionalni rizici. Izazov predstavljaju neriješena pitanja poput onih može li izravni dodir s enzimima uzrokovati alergijsku reakciju te nedostatak usklađivanja zakona s procjenom sigurnosti. U Europskoj uniji primjena većine enzima nije zakonski regulirana niti na razini Unije niti u pojedinoj zemlji clanici pa se postavlja pitanje sigurnosti primjene dostupnih enzima s novim i neobičnim svojstvima. U budućnosti ce biti potrebno u Europskoj uniji uskladiti zakone za reguliranje primjene enzima u proizvodnji hrane.

Keywords

Hrčak ID:

109848

URI

https://hrcak.srce.hr/109848

Publication date:

15.6.2006.

Article data in other languages: english

Visits: 5.266 *