Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Sigurnosni propisi primjene enzima u proizvodnji hrane

Armin Spök ; IFZ – Inter-University Research Centre for Technology, Work and Culture, Schlögelgasse 2, A-8010 Graz, Austria


Puni tekst: hrvatski pdf 20 Kb

str. 197-203

preuzimanja: 267

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 165 Kb

str. 197-303

preuzimanja: 4.718

citiraj


Sažetak

Većina dostupnih industrijskih enzima primjenjuje se u prehrambenoj industriji. Zakonska regulacija njihove primjene razlikuje se od zemlje do zemlje, počevši od potrebne dozvole prije izlaska na tržište pa sve do informacija koje proizvodači trebaju dati za procjenu sigurnosti. Najveća su opasnost za sigurnost radnika alergenska svojstva enzima, jer je utvrđeno da su oni mogući inhalacijski alergeni te da mogu uzrokovati alergijsku reakciju poput astme. U izolatima enzima mogu biti i toksične tvari, uključujući bakterijske toksine i mikotoksine opasne za zdravlje potrošača. Postupci provjere sigurnosti su izgleda prikladni, jer dosad nije zabilježen niti jedan incident, zbog čega je predložen reducirani postupak provjere. Također su smanjene mjere opreza i praćenja sigurnosti primjene enzima u industriji, ali to ne znači da su sasvim uklonjeni profesionalni rizici. Izazov predstavljaju neriješena pitanja poput onih može li izravni dodir s enzimima uzrokovati alergijsku reakciju te nedostatak usklađivanja zakona s procjenom sigurnosti. U Europskoj uniji primjena većine enzima nije zakonski regulirana niti na razini Unije niti u pojedinoj zemlji clanici pa se postavlja pitanje sigurnosti primjene dostupnih enzima s novim i neobičnim svojstvima. U budućnosti ce biti potrebno u Europskoj uniji uskladiti zakone za reguliranje primjene enzima u proizvodnji hrane.

Ključne riječi

Hrčak ID:

109848

URI

https://hrcak.srce.hr/109848

Datum izdavanja:

15.6.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.728 *