Skip to the main content

Original scientific paper

Uzgoj bakterije Bacillus amiloliquefaciens za proizvodnju α-amilaze

Dhanya Gangadharan ; Biotechnology Division, Regional Research Laboratory, CSIR, Trivandrum 695019, India
Swetha Sivaramakrishnan ; Biotechnology Division, Regional Research Laboratory, CSIR, Trivandrum 695019, India
Kesavan Madhavan Nampoothiri ; Biotechnology Division, Regional Research Laboratory, CSIR, Trivandrum 695019, India
Ashok Pandey orcid id orcid.org/0000-0003-1626-3529 ; Biotechnology Division, Regional Research Laboratory, CSIR, Trivandrum 695019, India


Full text: croatian pdf 34 Kb

page 269-274

downloads: 244

cite

Full text: english pdf 132 Kb

page 269-274

downloads: 2.339

cite


Abstract

Istraženo je 14 razlicitih vrsta poljoprivrednih otpadaka za proizvodnju -amilaze s pomoću soja bakterije Bacillus amyloliquefaciens ATCC 23842. Najbolji je bio supstrat od pšeničnih posija i pogače dobivene tiještenjem sjemena orašca (maseni omjer 1:1). Dodatkom 0,01 M KH2PO4 i 1 % topljivog škroba znatno se povećao prinos enzima. Maksimalni prinos enzima dobiven je ekstrakcijom čvrste tvari s 0,1 M acetatnim puferom, pH=5,0. Maksimalni titar enzima iznosio je 62 470 U/g suhe tvari nakon 72 sata fermentacije pri 37 °C uporabom 5 g navedenog supstrata početne vlažnosti 85 %, inokuliranog s 2×109 CFU/mL bakterije Bacillus amyloliquefaciens.

Keywords

Hrčak ID:

109896

URI

https://hrcak.srce.hr/109896

Publication date:

15.6.2006.

Article data in other languages: english

Visits: 4.098 *