Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Uzgoj bakterije Bacillus amiloliquefaciens za proizvodnju α-amilaze

Dhanya Gangadharan ; Biotechnology Division, Regional Research Laboratory, CSIR, Trivandrum 695019, India
Swetha Sivaramakrishnan ; Biotechnology Division, Regional Research Laboratory, CSIR, Trivandrum 695019, India
Kesavan Madhavan Nampoothiri ; Biotechnology Division, Regional Research Laboratory, CSIR, Trivandrum 695019, India
Ashok Pandey orcid id orcid.org/0000-0003-1626-3529 ; Biotechnology Division, Regional Research Laboratory, CSIR, Trivandrum 695019, India


Puni tekst: hrvatski pdf 34 Kb

str. 269-274

preuzimanja: 244

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 132 Kb

str. 269-274

preuzimanja: 2.339

citiraj


Sažetak

Istraženo je 14 razlicitih vrsta poljoprivrednih otpadaka za proizvodnju -amilaze s pomoću soja bakterije Bacillus amyloliquefaciens ATCC 23842. Najbolji je bio supstrat od pšeničnih posija i pogače dobivene tiještenjem sjemena orašca (maseni omjer 1:1). Dodatkom 0,01 M KH2PO4 i 1 % topljivog škroba znatno se povećao prinos enzima. Maksimalni prinos enzima dobiven je ekstrakcijom čvrste tvari s 0,1 M acetatnim puferom, pH=5,0. Maksimalni titar enzima iznosio je 62 470 U/g suhe tvari nakon 72 sata fermentacije pri 37 °C uporabom 5 g navedenog supstrata početne vlažnosti 85 %, inokuliranog s 2×109 CFU/mL bakterije Bacillus amyloliquefaciens.

Ključne riječi

Hrčak ID:

109896

URI

https://hrcak.srce.hr/109896

Datum izdavanja:

15.6.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.098 *