Izvorni znanstveni članak
Uzgoj bakterije Bacillus amiloliquefaciens za proizvodnju α-amilaze
Dhanya Gangadharan
; Biotechnology Division, Regional Research Laboratory, CSIR, Trivandrum 695019, India
Swetha Sivaramakrishnan
; Biotechnology Division, Regional Research Laboratory, CSIR, Trivandrum 695019, India
Kesavan Madhavan Nampoothiri
; Biotechnology Division, Regional Research Laboratory, CSIR, Trivandrum 695019, India
Ashok Pandey
orcid.org/0000-0003-1626-3529
; Biotechnology Division, Regional Research Laboratory, CSIR, Trivandrum 695019, India
Sažetak
Istraženo je 14 razlicitih vrsta poljoprivrednih otpadaka za proizvodnju -amilaze s pomoću soja bakterije Bacillus amyloliquefaciens ATCC 23842. Najbolji je bio supstrat od pšeničnih posija i pogače dobivene tiještenjem sjemena orašca (maseni omjer 1:1). Dodatkom 0,01 M KH2PO4 i 1 % topljivog škroba znatno se povećao prinos enzima. Maksimalni prinos enzima dobiven je ekstrakcijom čvrste tvari s 0,1 M acetatnim puferom, pH=5,0. Maksimalni titar enzima iznosio je 62 470 U/g suhe tvari nakon 72 sata fermentacije pri 37 °C uporabom 5 g navedenog supstrata početne vlažnosti 85 %, inokuliranog s 2×109 CFU/mL bakterije Bacillus amyloliquefaciens.
Ključne riječi
Hrčak ID:
109896
URI
Datum izdavanja:
15.6.2006.
Posjeta: 4.098 *