Skip to the main content

Preliminary communication

Proizvodnja glicerola s pomoću dva endogena soja vinskog kvasca pri različitim udjelima inokuluma

Seda Karasu Yalçin ; Hacettepe University, Faculty of Engineering, Food Engineering Department, TR-06532 Beytepe, Ankara, Turkey
Zekiye Yesim Özbas orcid id orcid.org/0000-0002-1189-800X ; Hacettepe University, Faculty of Engineering, Food Engineering Department, TR-06532 Beytepe, Ankara, Turkey


Full text: croatian pdf 29 Kb

page 525-529

downloads: 269

cite

Full text: english pdf 136 Kb

page 525-529

downloads: 523

cite


Abstract

U ovom je radu istražen utjecaj udjela inokuluma na rast i kinetiku proizvodnje glicerola pri šaržnom uzgoju dva endogena vinska kvasca Saccharomyces cerevisiae Kalecik 1 i Saccharomyces cerevisiae Narince 3. Korišten je udio inokuluma od 2,5 do 12,5 volumnih postotaka. Maksimalna koncentracija glicerola (8,6 g/L) dobivena je pri 2,5 % inokuluma soja Kalecik 1. Maksimalna koncentracija glicerola od 7,6 g/L dobivena je s 2,5-7,5 % inokuluma soja Narince 3. Maksimalna količina suhe tvari dobivena je s 5 % inokuluma za oba soja. Soj S. cerevisiae Kalecik 1 postigao je maksimalnu specifičnu brzinu rasta s 10 % inokuluma i maksimalnu specifičnu proizvodnju glicerola pri 7,5 % inokuluma. Maksimalne vrijednosti specifične brzine rasta i proizvodnje glicerola dobivene su primjenom 7,5 % inokuluma S. cerevisiae Narince 3.

Keywords

Hrčak ID:

110190

URI

https://hrcak.srce.hr/110190

Publication date:

15.12.2006.

Article data in other languages: english

Visits: 1.612 *