Skip to the main content

Professional paper

Utjecaj sastava kultura na proizvodnju i kvalitetu acidofilnog mlijeka

Slavica Švigir-Varga ; "Dukat", Marijana Čavića 9, 10000 Zagreb


Full text: croatian pdf 767 Kb

page 128-132

downloads: 442

cite


Abstract

Acidofilo mlijeko je mliječno kiseli dijetetski proizvod dobiven fermentacijom termički obrađenog mlijeka čistom kulturom Lactobacillus acidophilus-a. U mlijeku kao hranjivom mediju taj mikroorganizam transformacijom laktoze proizvodi znatne količine mliječne kiseline 1,6-2,2 %, Ca i P soli mliječne kiseline, vitamine B-kompleksa, folnu i foliničnu kiselinu i K vitamin, te antibiotsku, termostabilnu supstancu "laktocidin".

Keywords

acidofilno mlijeko; sastav kulture; kvaliteta

Hrčak ID:

115510

URI

https://hrcak.srce.hr/115510

Publication date:

1.6.1979.

Visits: 986 *