Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Utjecaj sastava kultura na proizvodnju i kvalitetu acidofilnog mlijeka

Slavica Švigir-Varga ; "Dukat", Marijana Čavića 9, 10000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 767 Kb

str. 128-132

preuzimanja: 442

citiraj


Sažetak

Acidofilo mlijeko je mliječno kiseli dijetetski proizvod dobiven fermentacijom termički obrađenog mlijeka čistom kulturom Lactobacillus acidophilus-a. U mlijeku kao hranjivom mediju taj mikroorganizam transformacijom laktoze proizvodi znatne količine mliječne kiseline 1,6-2,2 %, Ca i P soli mliječne kiseline, vitamine B-kompleksa, folnu i foliničnu kiselinu i K vitamin, te antibiotsku, termostabilnu supstancu "laktocidin".

Ključne riječi

acidofilno mlijeko; sastav kulture; kvaliteta

Hrčak ID:

115510

URI

https://hrcak.srce.hr/115510

Datum izdavanja:

1.6.1979.

Posjeta: 986 *