Review article
Analitičke metode u forenzici hrane
Ana Butorac
; Faculty of Food Technology and Biotechnology; University of Zagreb
Mirela Marić
; Aviva Polyclinic, Nemetova 2, Zagreb, Croatia
Marija Badanjak Sabolović
; Faculty of Food Technology and Biotechnology; University of Zagreb
Mirjana Hruškar
; Faculty of Food Technology and Biotechnology; University of Zagreb
Suzana Rimac Brnčić
orcid.org/0000-0002-5657-9379
; Faculty of Food Technology and Biotechnology; University of Zagreb
Višnja Bačun Družina
orcid.org/0000-0002-1140-4882
; Faculty of Food Technology and Biotechnology; University of Zagreb
Abstract
U Europskoj uniji propisane kontrole za sigurnost hrane prema zakonskim aktima određuju provjeru hrane prije stavljanja na tržište. Tijekom proteklog desetljeća provjera kakvoće, autohtonosti i sljedivosti hrane poboljšana je ubrzanim razvojem osjetljivih, robusnih, učinkovitih i cjenovno prihvatljivih analitičkih metoda. Ovaj rad opisuje najučinkovitije analitičke metode za forenziku hrane i prikazuje njihovu primjenu u određivanju: (1) kvalitativnih i kvantitativnih sastojaka hrane, (2) sigurnosti hrane obzirom na patogene mikroorganizme, nutritivne alergene, ostatke pesticida i toksina, (3) sljedivosti sukladno zemljopisnom i botaničkom podrijetlu te utjecaju tehnološke obrade i skladištenja. Obzirom
na način ispitivanja, opisane analitičke metode podijeljene su u četiri skupine: biokemijske, molekularno-genetske, spektroskopske i spektrometrijske te separacijske metode.
Keywords
forenzika hrane; analitičke metode; autohtonost
Hrčak ID:
115923
URI
Publication date:
2.1.2014.
Visits: 5.925 *