Skip to the main content

Original scientific paper

Ispitivanje mogućnosti proizvodnje obogaćenih mliječnih napitaka u suhom stanju

Spasenija Milanović ; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Marijana Carić
Dragoljub Gavarić


Full text: croatian pdf 1.146 Kb

page 355-363

downloads: 477

cite


Abstract

Autori su proizveli sušene mliječne napitke sa smanjenim sadržajem mliječne masti, a obogaćene vitaminom A, željezom, kavom i čokoladom. Proizvodi su bili uskladišteni 8 mjeseci na sobnoj temperaturi, a za vrijeme skladištenja praćene su promjene kemijskog sastava i svojstava, te organoleptičke karakteristike i prisustvo anaerobnih mikroorganizama u proizvodima. Ispitivanja su pokazala da se kvaliteta obogaćenih proizvoda nije bitno razlikovala od kvalitete kontrolnog uzorka. Smatra se da tvornice mlijeka u prahu mogu bez većih investicionih ulaganja proizvoditi i obogaćene sušene mliječne proizvode, pa se stoga predlaže linearna shema proizvodnog procesa i shema postrojenja.

Keywords

obogaćeni mliječni napitci; mogućnosti proizvodnje

Hrčak ID:

116486

URI

https://hrcak.srce.hr/116486

Publication date:

1.12.1983.

Article data in other languages: english

Visits: 1.359 *