Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Ispitivanje mogućnosti proizvodnje obogaćenih mliječnih napitaka u suhom stanju

Spasenija Milanović ; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Marijana Carić
Dragoljub Gavarić


Puni tekst: hrvatski pdf 1.146 Kb

verzije

str. 355-363

preuzimanja: 408

citiraj


Sažetak

Autori su proizveli sušene mliječne napitke sa smanjenim sadržajem mliječne masti, a obogaćene vitaminom A, željezom, kavom i čokoladom. Proizvodi su bili uskladišteni 8 mjeseci na sobnoj temperaturi, a za vrijeme skladištenja praćene su promjene kemijskog sastava i svojstava, te organoleptičke karakteristike i prisustvo anaerobnih mikroorganizama u proizvodima. Ispitivanja su pokazala da se kvaliteta obogaćenih proizvoda nije bitno razlikovala od kvalitete kontrolnog uzorka. Smatra se da tvornice mlijeka u prahu mogu bez većih investicionih ulaganja proizvoditi i obogaćene sušene mliječne proizvode, pa se stoga predlaže linearna shema proizvodnog procesa i shema postrojenja.

Ključne riječi

obogaćeni mliječni napitci; mogućnosti proizvodnje

Hrčak ID:

116486

URI

https://hrcak.srce.hr/116486

Datum izdavanja:

1.12.1983.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 964 *