Izvorni znanstveni članak
Ispitivanje mogućnosti proizvodnje obogaćenih mliječnih napitaka u suhom stanju
Spasenija Milanović
; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Marijana Carić
Dragoljub Gavarić
Sažetak
Autori su proizveli sušene mliječne napitke sa smanjenim sadržajem mliječne masti, a obogaćene vitaminom A, željezom, kavom i čokoladom. Proizvodi su bili uskladišteni 8 mjeseci na sobnoj temperaturi, a za vrijeme skladištenja praćene su promjene kemijskog sastava i svojstava, te organoleptičke karakteristike i prisustvo anaerobnih mikroorganizama u proizvodima. Ispitivanja su pokazala da se kvaliteta obogaćenih proizvoda nije bitno razlikovala od kvalitete kontrolnog uzorka. Smatra se da tvornice mlijeka u prahu mogu bez većih investicionih ulaganja proizvoditi i obogaćene sušene mliječne proizvode, pa se stoga predlaže linearna shema proizvodnog procesa i shema postrojenja.
Ključne riječi
obogaćeni mliječni napitci; mogućnosti proizvodnje
Hrčak ID:
116486
URI
Datum izdavanja:
1.12.1983.
Posjeta: 1.359 *