Skip to the main content

Original scientific paper

UTJECAJ POGAČE ULJANE REPICE NA PROIZVODNE REZULTATE PILIĆA U TOVU

Jasna Pintar ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Dalibor Bedeković ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Stjepan Mužic ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Zlatko Janječić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ksenija Gazić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Katarina Mlinarić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Full text: croatian pdf 62 Kb

page 69-75

downloads: 279

cite


Abstract

Upotreba pogače uljane repice već godinama predstavlja veliki izazov istražvačima i nutricionistima glede njenih udjela u krmnim smjesama za različite vrste i kategorije peradi. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj 5 i 10% pogače uljane repice u krmnim smjesama na proizvodna svojstva pilića u tovu. U istraživanju se koristilo 360 muških hibridnih Cobb pilića. Pilići su podijeljeni u 12 skupina i hranjeni do dobi od 41 dan starosti. Primijenjena su tri tretmana s četiri ponavljanja. Svaki hranidbeni tretman primijenjen je na četiri kaveza po 30 pilića, koji su vagani 1., 20. i 41. dana istraživanja. Na kraju istraživanja utvrđeni su konzumacija i konverzija krmnih smjesa te mortalitet pilića. Iz svakog tretmana slučajnim odabirom izuzeto je 10 pilića, koji su nakon dvanaestosatnog posta žrtvovani, te klaonički obrađeni. Prosječne tjelesne mase pilića na kraju istraživanja iznosile su: 2716,42, 2654,62 i 2657,46g. Konverzije krmnih smjesa tijekom istraživanja bile su: 1,71, 1,70 i 1,71 kg/kg. Budući da se dobiveni rezultati nisu značajno razlikovali vidljivo je opravdano korištenje 5 i 10% pogače uljane repice u krmnim smjesama za hranidbu pilića u tovu.

Keywords

pogača uljane repice; tov pilića; proizvodni rezultati

Hrčak ID:

118428

URI

https://hrcak.srce.hr/118428

Publication date:

24.3.2014.

Article data in other languages: english

Visits: 1.126 *